O bacterie a supravietuit un an in Spatiu

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 05:20
3319 citiri
O bacterie a supravietuit un an in Spatiu
Foto: Pixabay

O specie de bacterii a reusit sa stabileasca un record de supravietuire in Spatiu, la exteriorul Statiei Spatiale Internationale, acolo unde radiatiile UV, vidul, fluctuatiile uriase de temperatura si microgravitatia reprezinta pericole constante pentru capacitatea de supravietuire. Cercetatorii explica faptul ca Deinococcus radiodurans era inca in viata dupa un an petrecut pe o platforma special conceputa, in afara modulului presurizat al ISS.

Cercetatorii studiaza acesti microbi puternici inca din 2015, cand o echipa internationala a infiintat misiunea Tanpopo, in exteriorul modulului experimental japonez Kibo, pentru a pune la incercare, la conditiile de pe orbita Pamantului, cele mai rezistente bacterii.

Celulele bacteriene au fost deshidratate, expediate catre ISS si plasate in Exposed Facility, o platforma expusa continuu mediului spatial.

Bacteriile au stat in spatele unei ferestre de sticla, care bloca lumina UV la lungimi de unda mai mici de 190 nanometri, noteaza Science Alert.

"Rezultatele acestui studiu pot creste gradul de constientizare cu privire la problemele de protectie planetara asupra atmosferei martiene, care absoarbe radiatiile UV sub 190-200 nm", a scris echipa internationala, formata din cercetatori din Austria, Japonia si Germania, in noua lucrare.

Aceasta nu este cea mai lunga perioada de timp in care Deinococcus radiodurans a fost pastrata in aceste conditii. Recordul de timp apartine unui esantion de bacterie care a fost tinut in conditiile vitrege de la exteriorul ISS, timp de trei ani. De data aceasta, insa, cercetatorii nu au incercat sa obtina un nou record mondial de timp, ci sa descopere mecanismul care face ca Deinococcus radiodurans sa fie atat de buna la supravietuire in aceste conditii extreme.

Dupa un an de expunere la radiatii, temperaturi extreme si fara gravitatie, cercetatorii au readus bacteriile spatiale inapoi pe Pamant si au rehidratat atat o mostra de control, care a petrecut anul pe Pamant, cat si esantionul de pe orbita, apoi au comparat rezultatele.

Rata de supravietuire a fost mult mai mica pentru bacteriile care au petrecut anul in Spatiu, comparativ cu versiunea de control, de pe Pamant. In schimb, acele bacterii spatiale care au supravietuit pareau sa se descurce mult mai bine, chiar daca s-au transformat putin fata de mostrele de pe Terra.

Echipa a descoperit ca bacteriile erau acoperite cu mici umflaturi sau vezicule si ca au fost declansate unele mecanisme de refacere, iar unele proteine si ARN-ul mesager devenisera mai abundente.

Acest tip de studiu ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga daca bacteriile ar putea supravietui in alte lumi si poate chiar calatoriei intre ele - aspect care va deveni din ce in ce mai important, pe masura ce oamenii si germenii pe care ii poarta cu ei vor incepe sa calatoreasca mai departe de Luna sau chiar de Sistemul Solar.

In ce priveste recordul de timp petrecut de un om in Spatiu, acesta apartine astronautului Scott Kelly: 340 de zile, intr-o singura misiune.

In urma acestei experiente, ADN-ul si microbiomul intestinal al lui Kelly s-au schimbat, a pierdut din densitatea osoasa si, dupa raportarile NASA, el continuat sa sufere de dureri de picioare si la trei luni dupa revenirea pe Terra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Născută și crescută la Las Vegas, a spulberat un record al României vechi de 38 de ani
Născută și crescută la Las Vegas, a spulberat un record al României vechi de 38 de ani
Tânăra înotătoare Rebecca Aimee Diaconescu (17 ani) a stabilit o performanță uluitoare la Campionatul Naţional de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret şi juniori I-II,...
De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
#NASA, #cercetare, #Statia Spatiala Internationala, #bacterii, #astronauti, #record, #supravietuire , #NASA