Ziare.com

Polii magnetici ai Pamantului se deplaseaza, dar cand se vor inversa?

de George Titus Albulescu
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 09:05

   

Polii magnetici ai Pamantului se deplaseaza, dar cand se vor inversa?
Pe baza cercetarilor efectuate de-a lungul anilor asupra sedimentelor de pe fundul oceanelor, oamenii de stiinta au constatat ca inversarea polilor magnetici ai Pamantului s-a produs in medie la 200.000 - 300.000 de ani, in ultimii 20 de milioane de ani.

Desi ultima inversare s-a petrecut acum 780.000 de ani, nu exista nicio dovada ca o noua schimbare a polaritatii ar avea loc in 2012.

Oamenii de stiinta sustin ca acest camp magnetic al Pamantului si-a schimbat polaritatea de mai multe ori, de-a lungul mileniilor, informeaza NASA.

Cu alte cuvinte, daca ai fi trait acum aproximativ 800.000 de ani, acul busolei nu ar mai fi aratat nordul, ci sudul. Acest lucru este cauzat de faptul ca o busola magnetica este calibrata in functie de polii Pamantului.

Multi teoreticieni au incercat sa dramatizeze acest fenomen geologic natural si sa sugereze ca acesta ar duce la distrugerea Terrei. Dar chiar s-ar produce efecte catastrofale?

Raspunsul bazat pe descoperirile geologice, care ne arata ca au existat sute de inversari ale polaritatii campului magnetic al Pamantului de-a lungul istoriei, pare a fi "nu".

Aceste inversari sunt o regula si nu o exceptie. Oamenii de stiinta estimeaza ca s-au petrecut cel putin cateva sute de inversari, in ultimii trei miliarde de ani. Pamantul a avut o inversare a polilor, la fiecare 200.000 - 300.000 de ani, in ultimii 20 de milioane de ani. De la ultima inversare a trecut de doua ori mai mult timp, decat aceasta medie.

Sedimentele luate, de catre oamenii de stiinta, de pe fundul oceanelor au aratat ca exista o legatura directa intre activitatea campului magnetic si fosilele descoperite. Ultima data cand polii Pamantului s-au inversat a fost acum aproximativ 780.000 de ani, fenomen denumit de catre cercetatori inversarea Brunhes-Matuyama.

Sedimentele oceanice din acea perioada indica faptul ca nu s-a produs nicio modificare in activitatea glaciara, pe baza cantitatii de izotopi de oxigen. Aceasta este o dovada ca o inversare de polaritate nu ar afecta axa de rotatie a Pamantului.

Polaritatea Pamantului nu este o constanta. Polul nord magnetic s-a deplasat spre nord, cu mai mult de 1.100 kilometri, incepand din secolul al XIX-lea si pana astazi. Acesta se misca mai repede, in prezent, cu aproximativ 64 de kilometri pe an, fata de doar 16 kilometri, la inceputul secolului al XX-lea.

Stiinta arata ca inversarea polilor magnetici este - in termeni geologici - un eveniment obisnuit, care se intampla treptat, pe parcursul mileniilor. In timp ce conditiile care cauzeaza inversarea polaritatii nu sunt in totalitate predictibile - miscarea polului nord si-ar putea schimba directia.

Nu exista niciun indiciu provenit din datele geologice ca in 2012 ar putea avea loc sfarsitul lumii din cauza inversarii polilor Pamantului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6341 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai cum...cind?

Pe neasteptate ! deja au luato razna prin Rusia,ca virgula Canada nu le ajungea !

 

Cainele.....

..."oboseste" de multa alergatura, iar ziaristul lui Peste Prajit, de grija polilor magnetici.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor