Ziare.com

Premiera: NASA a descoperit materie extraterestra dincolo de sistemul solar

de George Titus Albulescu
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 23:48

   

Premiera: NASA a descoperit materie extraterestra dincolo de sistemul solar
Pentru prima data, NASA a descoperit materie extraterestra dincolo de sistemul nostru solar, cu ajutorul observatorului spatial, Interstellar Boundary Explorer (IBEX), lansat in anul 2008.

Un material numit interstelar a fost descoperit de IBEX, care studiaza marginea sistemului solar, de pe o orbita aflata la 322.000 de kilometri deasupra Pamantului, informeaza The Christian Science Monitor.

Pentru prima data, un satelit spatial al NASA a detectat materie in afara sistemului nostru solar, materie care a venit din alta parte in galaxie, au anuntat cercetatorii.

"Acest material interstelar extraterestru este cu adevarat materialul din care sunt realizate stelele si planetele si este foarte important sa fie masurat", a spus David McComas, cercetator la IBEX si la Institutul de cercetare spatiala San Antonio, Statele Unite.

O echipa internationala de oameni de stiinta a prezentat noile descoperiri ale IBEX, care au inclus prima detectare a particulelor extraterestre de hidrogen, oxigen si neon, in plus fata de confirmarea existentei heliului.

Acesti atomi sunt ramasitele unor stele, care si-au incheiat ciclul de viata prin explozii violente, numite supernove, ce disperseaza elementele in intreaga galaxie. Asa cum vantul interstelar sufla aceste particule incarcate si neutre in Calea Lactee, sonda spatiala IBEX este capabila sa adune date despre elementele prezente la marginea sistemului solar.

Potrivit noului studiu, cercetatorii au descoperit 74 de atomi de oxigen la fiecare 20 de atomi de neon, in vantul interstelar. Pentru comparatie, exista 111 atomi de oxigen pentru fiecare 20 de atomi de neon in sistemul nostru solar.

"Materia din afara sistemului nostru solar nu arata ca materia din interiorul acestuia. Exista mai multi atomi de oxigen in orice parte a sistemului nostru solar, decat in spatiul interstelar", a spus McComas.

NASA a lansat misiunea IBEX in octombrie 2008, cu scopul de a intocmi harta de la granita sitemului nostru solar cu spatiul interstelar.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Era mai interesant

daca descoperea materie terestra :D

 

Toată, To'arăsi, Materia, desigur, :)):)):))

catu-i de Mare :)):)):))

de dincolo de Atmosfera Terestră este Extra_Terestră ...

Din Dilema Asta nu puteti pen'ca să iesiti ...

ORI este sub A_T si atunci este terestră ...
ORI este peste A_T si atunci nu poate fi decat extra_terestră ...

V-am spus, nu aveti Scăpare ... :)):)):))

Din Interioru' Dilemii

 

corect,mosule

nu putem iesi din aceasta dilema,dar putem intra ?
asta e marea provocare,e mai greu sa intri ori sa iesi ?
oricum,ai de la mine,in premiera,5 stelute portocalii :)

Nu mai pot sa zic nimic.

Materia............
Citind titlul am ramas mut!.

 

Mai urmeaza

sa descopere materie terestra pe pamint, si cu asta: basta. Am descoperit tot ce era de descoperit, toti cercetatorii se pot pensiona, si ziaredotcom se poate inchide.

 

Domnule Albulescu, te rog scrie despre altceva

Domnule Albulescu, este evident dupa continutul articolului ca habar nu ai despre ce ai scris. Pe vremuri colegul dumitale Mirel mai facea asemenea gafe. Acum domnul Mirel a inceput sa scrie decent, despre ce se pricepe. Fara suparare, domnule Albulescu cred ca este cazul sa te reorientezi si sa scrii despre ce intelegi si te pricepi. Asta din respect pentru dumneata, ziare.com si cititori. Numai bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor