Trei elevi romani au castigat trei premii intai la un concurs international al NASA

Joi, 30 Martie 2017, ora 17:43
5803 citiri
Trei elevi romani au castigat trei premii intai la un concurs international al NASA
Foto: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration

Trei elevi romani au castigat trei premii intai la un concurs international organizat de NASA, la care au prezentat proiecte de asezari umane preconizate a se construi in spatiul cosmic. Acesta este cel mai bun rezultat al Romaniei de pana acum.

La concursul NASA Ames Space Settlement, la care elevii Colegiului National "Andrei Saguna" din Brasov au prezentat proiecte de asezari umane preconizate a se construi in spatiul cosmic, au participat 12 echipe de la colegiul brasovean, zece dintre ele obtinand premii sau mentiuni.

La editia din acest an a concursului au participat peste 4.000 de proiecte din intreaga lume, dintre care 1.500 au fost respinse pentru plagiat.

Elevii au avut ca tema sa proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oameni, ei fiind nevoiti sa gaseasca solutii viabile pentru sustenabilitatea vietii, de la date tehnice pana la cele de convietuire si organizare sociala.

Elevii din Brasov au adus acasa trei medalii de aur, una de argint, doua de bronz si patru mentiuni.

"Este cel mai bun rezultat al Romaniei, nu numai al Brasovului. Niciodata Romania nu a avut trei premii intai, toate aceste premii sunt orientate inspre Brasov. (...) Este o mare reusita pentru noi, atat ca scoala, cat si ca centru de performanta pentru ca avem si echipe formate aici, intr-o alta structura, nu neaparat cea scolara, pentru ca este o munca pe care copiii o fac in afara orelor de curs. E o munca de cercetare intr-un domeniu preuniversitar, unde forma aceasta este mai rar gasita", a declarat profesorul coordonator Carmen Tanasescu.

Potrivit acesteia, a fost o tinta ca Romania sa ajunga sa ia cele mai multe premii si sa "ii dovedeasca" pe indieni, care de obicei castiga cele mai multe premii la concursul NASA.

Locul intai a fost castigat de trei echipe cu proiectele: "Rose" - clasa a 6-a, "NewT" - clasa a 6-a si "Heosphoros" - clasa a 9-a.

O alta echipa a primit medalie de argint pentru proiectul "Iridescence", clasa a 10-a, iar medalii de bronz au primit doua echipe cu proiectele "Encheladus" - clasa a 6-a si "Auxilium" - clasa a 11-a.

De asemenea, brasovenii au obtinut si patru mentiuni.

Citeste si Un elev din Bucuresti a castigat marele premiu la un concurs NASA - A conceput o colonie in spatiu

Proiectul intitulat "Rose" a fost conceput de Ioana Popa, Andrei Bardas si Ana-Maria Bardas, iar ideea centrala reprezinta o comunitate care traieste in spatiu in deplina armonie si pace.

"Este un loc unde nu este niciodata razboi, iar oamenii sunt buni si primitori", a spus unul dintre elevii castigatori.

Proiectul "NewT" a avut ca motto un citat al lui Newton: "Daca eu am vazut mai departe decat altii, asta este pentru ca stateam pe umerii unor giganti".

In nava spatiala construita de elevi, oamenii sunt obligati sa mearga la sala si la centre de agrement cel putin patru ore pe zi, pentru a nu face pietre la rinichi.

Totodata, proiectul "Heosphoros" este un proiect enciclopedic, care prezinta o colonie care traieste in spatiu pe o nava spatiala.

O noutate in acest an este faptul ca una dintre echipele castigatoare este mixta, formata din elevi de clasa a 6-a care provin de la mai multe scoli, nu doar de la "Saguna", elevi care nu s-au cunoscut pana in momentul in care au lucrat la proiect.

"Am cunoscut acesti copii acum doi ani, in cadrul programului 'Hai la olimpiada', toti sunt performanti intr-un domeniu sau altul, sunt de la scoli diferite, iar o fetita este din Italia si si-a exprimat dorinta de a face parte dintr-o astfel de echipa, deoarece are un tata sagunist. In consecinta am format o echipa care a castigat locul intai, cu copii care nu s-au cunoscut pana acum niciodata", a declarat prof. Tanasescu.

Ea a spus ca intentioneaza ca si anul viitor sa mearga pe aceasta idee, "de a sparge echipele Saguna" si de a le combina cu elevi de la alte scoli brasovene.

Echipele premiate cu locurile unu, doi si trei sunt formate din 27 de elevi. Ei urmeaza sa participe la Conferinta internationala a NASA, unde le vor fi inmanate premiile, in Saint Louis, Missouri, Statele Unite, in perioada 24-30 mai.

"Deocamdata nu exista fonduri pentru deplasarea lor, dar speram ca vom gasi sprijin pentru ca brasovenii au fost intotdeauna deschisi spre performanta, iar echipele au fost sustinute mereu, ceea ce asteptam si anul acesta", a spus Tanasescu.

Anul trecut, din cele 11 proiecte ale elevilor de la Colegiul National "Andrei Saguna" din Brasov patru au fost premiate cu locurile 2 si 3.

De asemenea, in 2014, o echipa formata din opt elevi din clasele a 11-a de la Colegiul National "Andrei Saguna" din Brasov a castigat locul intai la concursul NASA cu proiectul unui oras spatial, iar un alt elev, de clasa a 6-a, dar care a concurat la categoria elevilor de clasa a 7-a, a ocupat locul al doilea in acelasi concurs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#elevi romani concurs NASA, #elevi Brasov concurs NASA, #romani concurs NASA , #NASA