Voyager 1 a detectat ceva neasteptat la marginea sistemului solar (Video)

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 10:59
5418 citiri
Voyager 1 a detectat ceva neasteptat la marginea sistemului solar (Video)
Foto: Phys

Oamenii de stiinta care monitorizeaza activitatea statiei spatiale Voyager 1 au anuntat ca au descoperit ceva curios, neasteptat la marginea sistemului solar, regiune unde se afla sonda lansata acum 36 de ani.

Datele furnizate de statia Voyager 1, apartinand NASA, ofera o noua perspectiva privind marginea sistemului nostru solar, ultima frontiera pe care o va trece aceasta, devenind astfel primul obiect facut de om care ajunge in spatiul interstelar, potrivit Phys.

In lucrarile publicate in aceasta saptamana de revista Science, oamenii de stiinta de la Laboratorul Johns Hopkins University Applied Physics (APL) din Maryland, Statele Unite, au dat mai multe amanunte referitoare la "autostrada magnetica".

Cercetatorii descriu regiunea ca pe un mediu curios, neasteptat, continand particule incarcate, unde Voyager a detectat pentru prima data raze cosmice galactice cu energie redusa, iar particulele din interiorul mediului influentat de Soare au disparut.

"Voyager 1 ar fi putut parasi de luni sau ani sistemul solar, inca nu stim. Dar asteptarea este incredibil de incitanta, deoarece Voyager continua sa sfideze previziunile si sa schimbe modul in care gandim despre aceasta misterioasa si minunata regiune a galaxiei", a spus cercetatorul Stamatios Krimigis de la APL.

Voyager 1 si 2 au fost lansate in anul 1977 si intre timp ele au vizitat Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Din anul 1990, cele doua sonde gemene si-au inceput misiunea lor interstelara, parasind heliosfera.

Noile date analizate de catre cercetatori au aratat un fenomen neasteptat, observandu-se cat de repede au disparut particulele de origine solara; intensitatea lor a scazut cu mai mult de 1.000 de ori.

"Nu am mai asistat la un astfel de fenomen, cu exceptia cazului cand Voyager 1 a iesit din magnetosfera gigantei planete Jupiter, in urma cu 34 de ani", a explicat Krimigis. Voyager 1 se afla la 18,6 miliarde de kilometri distanta de Soare.

"Daca ne uitam la razele cosmice si la particulele energetice, am putea crede ca Voyager a ajuns in spatiul interstelar, dar echipa de cercetatori crede ca sonda nu a ajuns acolo, ea aflandu-se inca in sub influenta campului magnetic al Soarelui", a apreciat Ed Stone, cercetator la Institutul de Tehnologie California din Pasadena.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#mister marginea sistemului solar, #sonda Voyager spatiu interstelar, #noutati sonda spatiala Voyager , #NASA