""
Ziare.com

Dosarele istoriei: Sionismul (I)

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 14:29

   

Dosarele istoriei: Sionismul (I)
Poate ca nu exista un alt subiect, discutat mai mult, interpretat mai gresit, capabil sa produca dezbateri violente sau luari de pozitii greu de sustinut, decat subiectul Sionismului.

De la aura unei "conspiratii evreiesti", pana la un caracter similar nazismului, totul a fost pus - pe nedrept - in seama acestei miscari, dar pentru a o intelege corect, trebuie sa te uiti, intai, la tot, printr-o perspectiva istorica.

Din timpul primului secol d.Hr. majoritatea evreilor au trait in afara "tarii promise", Eretz Israel, cunoscuta ca Palestina. In timpul romanilor, prin distrugerea templului din Ierusalim, s-a cauzat un exod enorm, spre toata lumea, unde evreii au continuat sa-si mentina cultura, limba, religia si traditiile, creand societati bine definite in mijlocul altor societati.

Sionul este un deal de langa Ierusalim, simbolul iudaismului. Principiul de baza al sionismului e reintoarcerea in Israel si dezvoltarea unei natiunii evreiesti, moderne, "acasa".

Theodor Herzl, in 1897, a condus primul Congress Sionist, la Basel, unde s-a creat Organizatia Internationala Sionista (WZO - World Zionist Organization), care propunea, de urgenta, stabilirea unui stat evreiesc, in Palestina. WZO a inceput o serie de negocieri cu Imperiul Otoman, care detinea Palestina, dar fara success.

Aceasta i-a determinat pe evrei sa inceapa o timida miscare de emigrare spre Israel, la o scara modesta.

In timpul Primului Razboi Mondial, centrul sionist se afla la Berlin, iar evreii, in majoritate, au sprijinit Germania intr-un razboi contra Rusiei. Imperiul Tarist Rus, cu un lung trecut de stat care organiza actiuni genocide si de curatare etnica contra everilor, era considerat de sionisti un inamic al evreilor. Acesta a fost motivul finantarii lui Lenin, pentru a rasturna tzarismul.

Un imigrant evreu din Rusia, Chaim Weizman, a purtat o corespondenta vasta cu guvernul american, incercand sa respinga propunerea britanica de a crea un stat evreiesc in Uganda.

In 1917, prin asa-numita Declaratie Balfour, sionistii au primit o promisiune prin care li se acorda Palestina, ca teritoriu pentru incipientul stat evreiesc.

In 1922, printr-o declaratie a Ligii Natiunilor, Palestina a fost mandata, ca protectorat, Angliei.

Ca urmare a eforturilor sale, Chaim Weizman a devenit liderul miscarii sioniste mondiale, iar in 1948, cand s-a fondat statul Israel, a devenit primul sau presedinte.

In 1933, cand Hitler a venit la putere in Germania, prigoana evreilor s-a intetit, iar in 1935, Codul Legal de la Nuremberg a dat o baza "legala" acestei prigoane.

Evreii din Germania, Austria, Polonia si Cehoslovacia au fost declarati, toti, ca persoane fara cetatenie, "refugiati". Aceste circumstante au accelerat emigrarea evreilor spre Palestina. Intre 1936 si 1939, arabii din Palestina s-au rasculat, incercand sa stavileasca imigrarea evreilor.

Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, dupa Holocaust, valuri masive de emigranti evrei, folosind fel de fel de ambarcatiuni, sfidand regulile interdictive ale Angliei, s-au indreptat spre Palestina. Englezii, daca interceptau vasele care transportau evrei, aruncau in inchisorile din Cipru pe toti cei pe care ii puteau prinde.

Sionistii americani au pus presiune pe Congress sa refuze acordarea de ajutor economic Angliei, dupa razboi, atat timp cat imigrarea evreilor spre Palestina era oprita.

Aceiasi simpatizanti sionisti, din America, au finantat si sprijinit lupta armata a evreilor contra Angliei, in Palestina. Falimentara, obosita de razboi, Anglia
s-a spalat pe maini, referind cazul la recent stabilita Organizatie a Natiunilor Unite (ONU).

La 14 mai 1948, David Ben-Gurion, cunoscut lider sionist, a declarat formarea statului modern Israel. In aceeasi zi, armatele a sapte tari arabe au atacat Israelul. Acest conflict armat a rezultat in exodul a 711.000 de arabi din Palestina si expulzarea a unui numar de peste 850.000 de evrei din tarile arabe.

Desi la ora respectiva se faceau presiuni asupra guvernului Israelului, din partea diverselor grupuri evreiesti, pentru instaurarea unui regim theocratic (condus de oameni din ierarhia religioasa) sionistii s-au opus, preferand o republica constitutionala.

Sionismul a fost stabilit pe baza unei asociatii sacre intre toti evreii din lume, si tara sfanta, lacasul iudaismului. Procesul de emigrare spre Israel, numit "aliyah", inseamna in limba ebraica moderna (ivrit) "ascensiune, ridicare", o tema extrem de populara in literatura israeliana.

Respingerea stilului de viata din diaspora si a uzului unei limbi artificiale, "yiddish", sunt principalele puncte abordate, astazi, de sionismul modern.

Succesul Israelului se datoreste, in mare parte, sionismului.

Nu ratati partea a doua a materialului Sionismul, care va fi publicata luni

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4566 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

C.N - Cornelius Nicholson, probabil Cornel Nicol(a)escu...Amice, ti-am vazut cateva emisiuni, am citit unele postari...

...Am fost de acord cu unele ( iti impartasesc intru-totul punctele de vedere, referitor la anumite episoade ale istoriei romanilor si universale )...ultimul citit fiind articolul cu legalizarea prostitutiei. Observ insa ca ai momente cand te transformi intr-un avocat infocat al ' establishmentului ' ( oligarhiei mondiale ) si, din lipsa de argumente, o iei peste aratura de-a binelea. A-i acuza pe cativa ca sunt filo-arabi, pro-musulmani, ori, mai rau, ANTI ( - Americani si - Romani ), numai pentru ca au curajul sa critice oranduirea capitalista americana ( Occidentala ), ori politica sionista a Israelului, mi se pare o incercare ieftina de discreditare si-mi aminteste cu dezgust de infierarea cu mandrie proletara a ' dusmanilor poporului '...In ce caliatate iti arogi d-ta dreptul de a te erija in purtator de cuvant al romanilor-americani si in virtutea carui aspect moral, atribuirea de ' etichete ' celor care nu sunt de acord cu d-ta si prozelitii d-tale ?!...Pana pe 12 sept. '01, atribuiam sintagma " CINE NU-I CU NOI, ESTE IMPOTRIVA NOASTRA " calailor comunisti, insa l-am vazut la ' tembelizor ' pe George Dubya Bush spunand raspicat acelasi lucru...Si m-am convins ca ' ciuma rosie ' nu se deosebeste cu nimic de ' ciuma bruna '...PS: DE CE nu faci rapoarte catre ' Gestap. ', pardon, ' Homeland department ', in care sa ne infierezi: " uite, dom'le, astia nu ' ESTE ' de acord cu politica partid...., pardon, statului si trebuie arestati preventiv ?! "...Asta, daca nu ai facut-o deja...

 

Penibil

Monsieur Julien, esti penibil cu articolele tale despre francmasoni, CFR, sionism. Astea sunt cu siguranta articole platite. Prin ele faci un mare deserviciu evreilor.

PS.Sa nu uiti sa scrii despre genocidul a milioane de arabi ucisi de ocupantii evrei!

 

D-ule Chitta, ma intreb daca d-ta esti evreu ?! Ieri ai postat un articol despre ' C.F.R ', astazi despre ' Sionism '...Ambele, scrise scolareste ( versiunea oficiala, predata elevilor la scoala )

La cei aproape 45 de ani ai mei, dupa ce vazut multe la viata mea, afirm cu mana pe inima ca aproape nimic din ce am invatat la scoala si citit in mass-media corporatista, NU este in concordanta cu realitatea obiectiva ( si adevarul istoric ). Dupa cum bine spunea cineva, " ISTORIA O SCRIU INVINGATORII ". Continuand, am sa-l citez pe un carturar francez: ' Politica se intemeiaza pe vointa de cucerire si pastrare a puterii; ea necesita, prin urmare, o actiune de constrangere, ori de amagire, exercitata asupra mintii oamenilor. Spiritul politic se va vedea nevoit intotdeauna, ca in cele din urma sa falsifice ". Intrebare: daca evreii raspanditi in toata lumea ( poporul sfant - CINE le-a dat acest atribut si in baza carui drept moral ?! ) au fost tot timpul niste victime, CUM se face ca au fost expulzati de mai multe ori, din mai multe tari ?! Asta, la modul general...Ca roman, in particular, intreb: DE CE este asociata imaginea evreilor cu cea a camatarilor, iar acest cuvant - " CAMATAR ", cu ' operatiunea de luare a 7 piei de pe spatele romanului ' ( si am auzit asta si la polonezii cu acre am lucrat, aici, in U.S )...DE CE marele patriot national, ' geniul pustiu ' Mihai Eminescu, care a scris " DOINA " ( cenzurata, interzisa de mai multe ori, sub mai multe regimuri ), este atacat cu atata vehementa de catre evreul H.R. Patavievici ( care l-a numit ' cadavrul din cloasetul Romaniei, la primirea acesteia in U.E. ), precum si de alti evrei, inclusiv pe acest forum ?!..." De la Nistru pan' la Tisa / Tot Romanul plansu-mi-s-a / Ca nu mai poate strabate / De atata strainatate...(...)...Cine-au indragit strainii / Manca-i-ar inima cainii / Manca-i-ar casa pustia / Si neamul nemernicia. "

 

observ multe chestii

adica scrie doar din partea sionismului. Dar d-l "scriitor" mai bine scriai si de faptul ca Marea Britanie a promis Palestina si altor tari :). Sau sa scri ca Joe Biden s-a declarat zionist, lucru care contrazice ce scri tu aici.
Este bun dar cum zic americanii: este "one sided". Adica scri doar prin prisma unui grup, este incomplet.
E ca si cum ai scrie, Hitler a readus properitatea poporului german, toti aveau locuri de munca, tehnologia germana era foarte avansata, si omiti sa scri partea intunecata.
Ti-am caracterizat articolul superb de bn.

 

Interesant articol ... imi e greu sà deslusesc pt moment succesul Israelului, dar ràmàn pe receptie ...

Tocmai citeam adineauri cà Torah ( cartea sfàntà a evreilor, ar data din Era Taurului :

http://vrai-zodiaque.perso.neuf.fr/wordpress/2009/12/18/l%E2%80%99avenement-de-l%E2%80%99ere-des-poissons-dans-le-nouveau-testament/comment-page-1/#comment-1728 ),

deci ei se agatzà de peste 6.000 de ani de conceptul "ochi pt ochi, dinte pt dinte" si in orice conflict mai pun un strat (pànà n-o mai ràmàne nimic) si refuzà adoptarea altor concepte care au fost adoptate de omenire ulterior : "ce faci ti se va face" - karma - Universul lucreazà in oglindà , propus de Buddhism, "iubeste-ti aproapele ca pe tine insusti" , concept propus de crestinism , condamnàndu-si astfel viitorul ...

Pàcat .

Viitorul vine cà il vrei sau nu, Apocalipsa va duce la moartea a 2/3 din omenire, fàrà indoialà cà printre dispàruti se vor numàra si talibanii din toate religiile care refuzà progresul pe calea iubirii universale ....

 

era un smecher

Albert Pike, care a scris multe chestii interesante. In primul rand trebuie sa recunosc ca a descris primul si al doilea razboi mondial superb de bine, cu mai mult de juma de secol inainte sa fie primul.
Si a zis ca al treilea va fi intre zionisti si islamisti. Daca ma uit pe geam, tind sa cred ca are mare dreptate.
Scopul, zice el, ar fi ca oamenii sa piarda increderea in religii, si sa accepte noua religie, oricare ar fi ea... probabil satanismul, cine stie :)

Acum , la treecerea in Era Vàrsàtorului, va apàrea probabil o nouà religie ....dar nu e vb de satanism ....

Dialogul cu Dumnezeu va fi mai direct, nu va mai trece prin intermediul religiosilor asa cum ii stim noi azi ...
Dupà tropicalisti trecem in Era Vàrsàtorului pe 21.12.2012, dupà sideralisti ceva mai incolo, spre 10 martie 2673 ...in acest interval va reapare un profet de talia lui Isus ( asociat cu revenirea Lui pe Pàmànt ) si care va trasa directiile filosofice pt noua Erà , mà tem insà cà din cauza ràzboiului in Iran noi nu vom mai fi pe aici sà-L vedem ....

http://vrai-zodiaque.perso.neuf.fr/wordpress/2008/04/08/10-mars-2673-entree-dans-lere-du-verseau-par-2673-le-8-avril-2008-a-2101/

Nu te teme, nu va fi nimic de ràu, totul va fi de bine, la inceput si Isus a fost privit cu suspiciune de adeptii vechilor religii , nu pierde din vedere cà religiosii care sunt DEJA pe pozitii nu vor sà piardà PUTEREA ... de asta vb uràt de NOU ...

@ROMANIANWARS, SUNTETI CONSTIENTI DE FAPTELE VOASTRE?

De acord cu precizarea ca scopul nu este ca oamenii sa-si piarda increderea in religii ci in Dumnezeu si sa-l accepte pe Satan ca domn si mantuitor.Razboiul, daca va lua si forma armata, fiindca in multe forme el este deja in curs( spionaj, terorism,informational, cibernetic, media), va fi intre Islam si Civilizatia Vestului la care s-a afiliat si Israel. Va fi scurt si extrem de distrugator, probabil vor pieri zeci sau chiar sute de milioane de oameni pe parcursul a cateva saptamani.
In loc sa cautati cai vezi pe pereti cu conspiratii si alte basme, daca tot va bateti capul cu politica mai bine luprtati sa preveniti acest razboi. Ori asta nu se face prin ura impotriva Americii, a Vestului Europei si a Israelului si prin simpatie nemasurata pentru popoarele Islamice.Ce faceti voi este partizanat politic, voi deja ati hotarat cine are dreptate si de partea cui sunteti si nu faceti decat ca zi de zi sa apropiati acest razboi de noi toti!Voi in mod constient sau nu ati devenit soldati aiIslamului si contra Civilizatiei Vestului. Nu stiu Romanianwars daca esti aram sau mahomedan dar daca esti roman nu ai nicio scuza ca sa lupti constient pentru distrugerea propriei natii. La fel Dick-Dubya, KPK1, Almanahe, Starpitorul si alti anti-amricani si anti-romani.

Cornelush, ia zi mai concret ce tb sà facem si-i dàm drumul ... :-))))

Ne suim disearà in tren si ne ducem sà stàrpim pe cei 1,6 meleoane de mahomedani si pe mama lor ???? Cu cutitul de bucàtàrie merge ??? E tot ce am p'aici, prin casà ... :-)))

Ah, pardon, 1,6 miliarde, devine mai greu,

in Apocalipsà scrie cà 2/3 din omenire va muri, iar Baba Vanga ar fi spus cà Europa vafi aproape goalà, iar US se va impàrti in vreo 3-4 state, asa de distruse vor fi ...

http://www.theastralworld.com/prophecies/babavanga.php

http://www.google.fr/search?q=baba+vanga%2C+3rd+world+war&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fr:official&client=firefox-a

@Nicolson

stiu, eu sintetizam ideile lui, normal ca daca renunti la aceste religii, adopti alta doctrina, dar nu am zis care pt ca nu vb lucruri de care nu-s sigur, doar speculez asta.
Si normal ca va fi prin razboi, dar scopul razboiului este sa distruga psihicul, nu fizicul. Pt ca ei nau nevoie de roboti, aia pot sa-si faca si acum, ei au nevoie de oameni care sa aiba capacitatea de a alege, chiar daca incfluentati. E o poveste mai lunga legata de niste handicapati din trecutul nostru.

@ROMANIANWARS Do not sell your soul to the devil.

Filozofia acestor LUCIFERENI este scrisa de Albert Pike ,Alice and Foster Bailey,Madame Blavatsky care in 1922 au infintat un fond de bursa numit Lucifer Trust care in ziua de azi se cheam Luci Trust. Tote publicatile care sint autentice sint finantate de acest fond si publicate prin Lucifer Publishing Company
Fiind un crestin convins sint sigur pe ce baricade voi fi la timpul necesar.
Un lucru este asi vrea sa mai adaug :
Avem toti loc sub sore ,can we all get along?.

@buzdugan

pe langa baricade, trebuie sa si sti de ce esti acolo, pt ca daca nu ai info suficient te poti trezi fara sa vrei pe baricada opusa. Nu e suficient sa crezi, asta face si un caine, trebuie sa si sti de ce crezi aia. Multi merg la biserica, si cred, dar habar nu are ce inseamna toate simbolurile alea, si crede orice ii zice al om, fara sa cerceteze. Eu inainte cercetez, nu ma incred in nimeni.

@buzdugan

si nu uita ca citesti scrieri pe care le ai de la gruparile care iti ucideau stramosii si poarta acele insemne... pagane sau cum vrei sa le zici.

Un rabin in varstă de 108 ani prezice venirea lui Mesia in zilele noastre…si e vorba de Isus Hristos

- Rabinul Yitzchak Kaduri a fost unul dintre cei mai respectati rabini din Israel, trăind numai putin de 108 ani. Cu cateva luni inainte ca rabinul să moară, la onorabila varstă de 108 ani, el si-a surprins discipolii spunand că l-a intalnit pe Mesia... Secretele Vaticanului: OZN-uri in Arta Veche (VIDEO)...De la Vanga la Nostradamus, clarvazatori din toate timpurile sustin acelasi lucru: un conflict devastator va arunca lumea in haos...BIBLIA SI AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL - IMPĂRĂŢIA DE 1000 DE ANI...Romania, ocolita de apocalipsa din 2012:
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/07/prima-centrala-nucleara-iraniana-va-fi.html

 

"Nu ratati partea a doua a materialului Sionismul, care va fi publicata luni"

Ba o sa-l ratez. In caz contrar, stiu exact ce-as pierde: timpul.

 

Miscarea sionista nu mai este atat de importanta nici macar pentru evrei.

Pentru ca in statul Israel s-a instaurat o democratie atat de puternica incat ultraortodoxismul iudaic nu mai reprezinta acea forta de coeziune istorica. Pana si ultrareligiosii au inteles ca trebuie sa faca mai multe concesii credinciosilor dornici sa guste din binefacerile democratiei. Asa, puterea rabinilor a scazut si s-a instaurat treptat un tip de democratie care multumeste toate curentele religioase sau laice intalnite in Israel.

Ohoo, in Is nu te poti càsàtori decàt religios, asta e o probà de laicitate ???

Iar ràzboaiele astea de care beneficiem de 10 ani de zile sunt pornite pt cà in Bible Code scrie cà Ierusalimul va fi distrus de un atac nuclear, asta e laic ???
Mie mi se pare curat religios ...

Doamne fereste danyele , ce-ai putut sa scrii ; sa ne fereasca Dumnezeu de specimene de teapa - ta - acum am inteles - esti *** - trebuia sa ne spui de la inceput dragalasule "democrat" ; lasa nu te mai obosii "profesore"

--------------

stelutele au cenzurat cuvantul - ji.dan - nu te obosii nici tu ziare.com , stim cu totii ca sefii vostri nu sunt chiar romani , ei sunt ( stelute , stelute , ca nu-i nici macar voie sa scri - ji.dan )

-------------

Daca nu controlati subiectul nu va avantati sa deveniti ridicoli.

Nu sunt evreu (si daca as fi,ce?) dar am ceva cunostinte despre Israel si poporul evreu. Antisemitismul tau Bum nu este de bun augur mai ales ca la tine se manifesta inertial, ca ai auzit tu ca....
Paradis, tu intotdeauna spui numai ineptii asa ca nu ma asteptam sa iti revi tocmai pe acest subiect sensibil. Casatoriile religioase conteaza doar la ultraortodocsi unde rabinii sunt recunoscuti ca singura autoritate. In rest totul este ca la Las Vegas. Iar razboiul dintre evrei si arabi dateaza de la Moise si fuga din Egipt si va mai dura alti 5000 de ani pentru ca cele doua popoare cu aceleasi radacini istorice au de impartit o tara si nu se intrevad semnele vreunei reconcilieri cata vreme sunt asasinati copiii sugari luati la tinta de un lunetist.
Asa ca mai putina vehementa daca nu poti sustine ceea ce spui...

Dannyel, mai scoate capul din foiletoanele alea siropoase din Brasil de pe ProTv si ai sà mai vezi ce e pe lume .... :-)))

A fost o emisiune la TV cu cupluri care pt a se càsàtori civil se duceau in Cipru, pt cà in Is nu te poti càsàtori decàt religios ...deci se exprimau israelieni care tràiesc in Israel, doar cà unul din ei avea altà religie, deci nu se puteau càsàtori acolo ...

Dacà toate popoarele care au avut de impàrtit cu cineva ceva acum 5.000 de ani ar face azi ràzboaie, nu s-ar vedea om cu persoanà pe Pàmànt, de ce acesti oameni sunt urmàriti de conflicte peste tot de cànd sunt ei , oare nu e vb de nici o responsabilitate personalà, totul e doar persecutie ??? Ce ghinion ...

Doamne fereste , danyele ; sa fereasca Dumnezeu ce poti sa scoti ; tu ai trecut de litoral si Carpati vreodata in viata ta ? ai fost in concediu "pe-afara" si dintr-o data crezi ca "sti" ; Paradis vino sa te fac un suc la Odeon

ne vedem la St.Michel pe la 23h30 , am basca , chiloti rupti si palton ; inainte puteam sa rad , dar acum chiar ca "mi-a picat rasul in scarba"

In Israel nu se fac casatorii intre un cetatean evreu si o persoana cu alta cetatenie.

Desteapto, ai auzit tu ceva dar nu prea ai priceput. Ca si la noi, si acolo se fac casatorii religioase dar este obligatorie oficializarea lor de catre autoritatea de drept. Intr-adevar, la populatia ultrareligioasa autoritatea consiliului rabinilor este arhirecunoscuta. Si botezul(brit) adica circumcizia baietilor evrei este efectuat tot de rabin dar certificatul de nastere este emis de stat. Toate formalitatile emise de stat sunt necesare pentru stabilirea statutului si a drepturilor fiecarui cetatean. Ei priceput?????

Faptul de a fi grosolan nu te face mai persuasiv, C.A.P. ....

Ambii erau israelieni, numai cà nu erau ambii mozaici,
stai cam prost cu demostratia de laicism ...acolo sunt niste
talibani imbràcati ca in Europa, atàta tot ...

Pentru ca in Israel nu exista Stare Civile casatoriile sint oficializate prin Ministerul de Interne sau Ministerul Absortiei, dupa caz.

Certificatul de casatorie emis de rabin este un act de incredere, este mult mai complicat. Pentru casatoriile mixte se obtine rezidenta in Cipru mai intai iar aceste casatorii trebuie recunoscute si aprobate de Guvernul Israelian. Din punctul de vedere al cultului mozaic, aceste casatorii nu pot fi recunoscute de rabinat pentru ca incalca legile talmudice. Gata, m-am saturat de acest subiect.

Las-o jos cà màcàne, nu existà càsàtorii civile in Is,

ai luat plasà, nu toti ne uitàm la telenovele càt e ziua de lungà, tràim intr-o epocà in care informatia circulà liber si nu mai trece pe la biroul lui Anishoara Pauker ... :-))))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor