De unde vine "Dragobetele saruta fetele" si ce nu ai voie sa faci pe 24 februarie

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 07:01
64313 citiri
De unde vine "Dragobetele saruta fetele" si ce nu ai voie sa faci pe 24 februarie
Foto: Pixabay

Pe 24 februarie e Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani, care isi are originile in satele stravechi.

In ultimii ani, insa, a fost adusa si la oras, fiind o sarbatoare sinonima cu tineretea, veselia si iubirea.

Dragobetele este un personaj stravechi, numit si "Cap de primavara", "Navalnicul" sau "Logodnicul Pasarilor", nimeni altul decat fiul babei Dochia, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile ce ii ieseau in cale. A ramas in mitologie ca fiind simbolul suprem al dragostei autohtone.

Sarbatoarea are o simbolistica bogata. Dragobetele ingemaneaza atat inceputul, cat si sfarsitul - inceputul unui nou anotimp si al reinsufletirii naturii, sfarsitul desfatarilor lumesti, pentru ca in curand incepe postul Pastelui.

Ca vestitor al primaverii, Dragobetele trebuie intampinat cu flori. Astfel, in trecut, in aceasta zi de sarbatoare, tinerii se imbracau frumos si se strangeau in paduri, unde culegeau flori. La pranz, fetele porneau in fuga catre sat, iar baietii le fugareau, incercand sa le prinda si sa le sarute.

Fetele mai uratele, pe care nu le alerga nimeni, erau sarutate de insusi Dragobetele, care nu face niciodata nazuri. De aici si zicala "Dragobetele saruta fetele".

Daca o fata il indragea pe baiatul aflat pe urmele sale, atunci se lasa prinsa. Sarutul care urma pecetluia logodna, care era anuntata spre seara in sat. Cei care participau la sarbatoare si la aceasta cursa finalizata cu un sarut erau protejati de boli intreg anul. Cei care nu luau parte la sarbatoare erau pedepsiti sa ramana singuri tot anul.

Tot de Dragobete, batranii satului acordau o ingrijire speciala animalelor din ograda, mai ales pasarilor. Se crede ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si incep sa-si construiasca un cuib. Nimeni nu avea voie sa sacrifice vreun animal in aceasta zi de sarbatoare.

Si tot tinerele necasatorite strangeau zapada ramasa pe alocuri. Despre apa rezultata dupa topire se credea ca are proprietati magice in iubire si descantecele de amor, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a format din surasul zanelor, asa ca fetele se clateau pe fata cu ea, pentru a imprumuta din frumusetea zanelor.

Ce ai voie sa faci si ce nu in aceasta zi

Cei care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi, pentru a nu se pierde iubirea.

Pentru tinerele singure e suficient sa atinga un barbat, pentru a-si schimba norocul.

Este obligatoriu ca in aceasta zi barbatii sa nu supere femeile, sa nu se certe cu ele, in caz contrar urmand sa aiba ghinion tot anul.

E interzis sa cosi si sa lucrezi la camp, de Dragobete, insa e permisa curatenia, fiind considerata aducatoare de spor.

De Dragobete e interzis sa plangi, pentru ca lacrimile care curg aduc necazuri si suparari tot anul. E o zi in care toata lumea trebuie sa fie vesela.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Dragobete superstitii, #origini Dragobete, #interzis de Dragobete, #Dragobete sarut , #obiceiuri