VIDEO Filmul documentar "Iarna transilvana", de Dumitru Budrala, aminteste de Craciunul inainte de pandemie

Joi, 24 Decembrie 2020, ora 05:33
3968 citiri
VIDEO Filmul documentar "Iarna transilvana", de Dumitru Budrala, aminteste de Craciunul inainte de pandemie

Filmul documentar "Iarna transilvana", realizat in 1996 de regizorul Dumitru Budrala, descrie cateva obiceiuri, ceremonii si ritualuri specifice sarbatorilor de Craciun si de Anul Nou si poate fi urmarit online.

Filmul lui Dumitru Budrala este un martor atent la traditiile de Craciun intalnite la comunitatile pastorale din sudul Transilvaniei.

Camera de filmat urmareste pana la detaliu ceea ce obisnuiau oamenii sa faca in aceasta perioada, de la taiatul porcului in ziua de Ignat la colindele cetelor de feciori si impodobitul cailor si boilor pentru marea hora din ziua de Craciun.

"Ritualurile si cantecele stravechi ale comunitatilor carpatine se aseamana cu cele ale lumii antice. Desi au rezistat atator sute si chiar mii de ani si s-au transmis pana in zilele noastre, exista astazi foarte multi oameni care locuiesc in orase, la bloc, si care nici nu isi imagineaza ca astfel de obiceiuri sunt inca respectate in multe localitati din mediul rural", afirma regizorul Dumitru Budrala.

Mare parte din film este dedicata cetelor de feciori ai satului care se organizeaza inca din ziua de Sf. Nicolae, cu vataf, carciumar si tot alaiul pentru a colinda, la fiecare casa din sat, cat e noaptea de Ajun de lunga.

"In Noaptea de Ajun e bine sa nu dormi, ci sa canti, sa te inveselesti, ca atunci si mortii se bucura si ei", spune unul dintre naratorii filmului, care descrie isi aminteste cum era pe vremea in care era el insusi fecior.

De altfel, regizorul Dumitru Budrala a ales sa filmeze oameni autentici, cu mainile batatorite de munca, care stiu sa se bucure de fiecare moment al acestor zile de sarbatoare. Din traditiile si obiceiurile intalnite in comunitatile pastorale din sudul Transilvaniei nu lipsesc idilicele drumuri pe ulitele satului in sanii trase de cai, impodobitul boilor, al cailor si al feciorilor, care isi leaga clopotei in jurul gambelor si spectaculoasa hora care are loc de Craciun, in centrul satului.

Un loc aparte in randul credintelor populare din perioada Craciunului il au la credintele pagane despre vraji despre oameni care "leaga" oile sa nu mai dea lapte si animalele domestice care cad bolnave din senin si mor de deochi sau pentru ca au fost blestemate in aceasta perioada. Si cum fiecare problema are si o rezolvare, oamenii de la poalele muntilor stiu retete de deochi (pentru oameni si cai) si au convingerea ca "un popa bun" poate citi din carte astfel incat orice blestem sa dispara si lucrurile sa reintre pe fagasul normal.

Filmul documentar "Iarna transilvana", desi a fost facut in anul 1996, sau poate tocmai de aceea, este o marturie autentica a traditiilor care s-au pastrat in mediul rural, dar care sunt din ce in ce mai putin raspandite. Iar restrictiile cauzate de pandemia de Covid-19 au facut ca anul acesta o parte din obiceiuri sa nu mai poata fi practicate, pentru prima oara din antichitate incoace.

Povestea primului roman care a predat economie la Harvard si a consiliat Guvernul Japoniei. Acum e profesor universitar la Boston si investeste in start-up-uri

Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul care face concurență marilor pelicule de pe Netflix. Rol controversat pentru un actor cunoscut
Filmul Road House, producție 2024, a smuls aprecieri încă de lansare, deși actorul Jake Gyllenhaal joacă un rol mai puțin obișnuit pentru el. Un fost luptător la categoria mijlocie în...
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Cum arată la 57 de ani una dintre cele mai apreciate actrițe din anii 1990 FOTO
Născută în Hawaii, Tia Carrere, pe numele ei real Althea Rae Duhinio Janairo, a devenit celebra odată cu rolul Cassandra Wong din "Wayne's World" și "Wayne's World 2". Au urmat rolul Junno...
#Iarna transilvana, #Film, #Dumitru Budrala, #filme Craciun, #craciun , #obiceiuri