Noaptea Sfantului Andrei - ritualuri de dragoste

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 23:05
19957 citiri
Noaptea Sfantului Andrei - ritualuri de dragoste

Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Christos si biserica noastra crestin-ortodoxa il considera "Ocrotitorul Romaniei" sau "Patronul spiritual al romanilor" deoarece el a adus si a promovat invataturile Mantuitorului pe meleagurile noastre.

Traditia spune ca ziua Sfantului Andrei, sarbatorita intotdeauna la 30 noiembrie, zi in care se crede ca Sfantul a fost rastignit cu capul in jos, pe o cruce sub forma de X, a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificarea lupului, de aceea mai este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

Dintotdeauna, noaptea Andreiului, 29/30 noiembrie, este una magica, in care animalele capata puteri neobisnuite si vorbesc intre ele, ritualurile de dragoste sunt mai puternice ca niciodata iar strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume pentru a provoca suferinte oamenilor, uratesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii.

Noaptea Sfantului Andrei, cu vreme rea, ceata cat sa nu vezi omul din fata ta, copaci desfrunziti, cu crengile atingand parca, cerul, vant rece, suierator, ca un urlet de lup, pare anume pregatita sa atate vrajile si fapturile intunericului, sa dea fiori si sa indemne omul la a-si lua masuri de precautie impotriva spiritelor de care se crede ca ar fi bantuita.

In credinta populara, noaptea Andreiului a fost cunoscuta si ca noaptea strigoilor, impotriva carora oamenii au folosit cea mai buna arma avuta la-ndemana, si-anume usturoiul, stiut fiind ca strigoilor nu le place mirosul de usturoi.

In noaptea de Sfantul Andrei ritualurile de dragoste sunt mai puternice ca oricand. Astfel, tinerele nemaritate isi pot vedea ursitul, viitorul sot, daca, inainte de a se culca, pun sub perna un fir de busuioc sfintit, de la biserica.

In unele zone ale tarii, seara, fata nemaritata isi face o turta foarte sarata, coapta pe plita, pe care o mananca inainte de a se culca. Alesul va fi baiatul care vine in vis sa-i dea apa cand i se face sete.

In alte zone, tot pentru a-si vedea ursitul, se foloseste metoda "facutului cu ulcica". Singura in fata sobei, fata intoarce o ulcica noua, de lut pe fundul careia lasa sa arda trei carbuni in timp ce rosteste o incantatie cu care sa atraga atentia celui pe care-l doreste ea de sot.

Alte fete folosesc metoda cu vergheta. Intr-un pahar cu apa neinceputa se da drumul la o verigheta sfintita de preot in mijlocul careia apare, la un moment dat, chipul ursitului.

O alta metoda folosita ca fetele sa-si vada ursitul, este cea a oglinzilor: fata complet goala se aseaza intre doua oglinzi, una in fata si alta in spate, cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca, la un moment dat, in oglinda din spate vor aparea scene din viitor si imaginea barbatului cu care se va casatori.

In ceea ce priveste prognoza meteo, se spune ca, daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
La multi ani, sanatate si bucurii celor peste 600 000 de romani care
Poza copilul
copilul
rank 1