Sauna, o practica milenara, absolut fara prejudecati

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 08:47
7959 citiri
Sauna, o practica milenara, absolut fara prejudecati
Foto: Factroom

Sauna, atat de cautata in zilele noastre de catre persoanele simandicoase, nu este inventata de azi, de ieri. Acum doua mii de ani, baia de aburi, in atmosfera fierbinte, le era cunoscuta locuitorilor din actuala Finlanda.

Ei isi construiau o cabina din lemn, introduceau in interior un vas mare cu apa rece si incingeau afara pietre, la foc intens. Astfel incinse, pietrele erau introduse in apa, ca sa sfaraie si sa degajeze cantitati mari de aburi fierbinti, incalzind totodata si aerul.

Cate o sauna la fiecare familie

Cultul saunei s-a transmis din generatie in generatie la toate popoarele scandinave, dar mai ales in Finlanda, unde la o tara de 5,2 milioane locuitori, exista instalate 2 milioane de saune.

Traditia milenara a saunei cere ca practicarea ei sa fie facuta la pielea goala. Astazi s-a stabilit cert ca, in costumul de baie confectionat din materiale textile, pot prolifera microorgansime, carora atat mediul umed, cat si caldura le priesc ca sa se dezvolte si sa devina ofensive.

Orice material textil aplicat pe piele este neigienic si poate adaposti bacterii sau microbi ca: trichomoniaza, chlamydia, gonoreea.

Practica saunei la pielea goala este poate cea mai veche forma a nonconformismului. Sauna colectiva n-a fost considerata niciodata ca fiind o forma a nudismului, ci numai un mijloc de calire a organismului, ceva asemanator sportului sau odihnei.

In Germania si in Austria, exista numeroase saune publice mixte, respectiv pentru barbati si femei, iar prezenta lor nu este considerata iesita din comun nici de catre virtuosii moralei, nici de catre autoritati - noteaza portalul Factroom.

La ce ajuta sauna

Se spune despre sauna ca este un panaceu in ce priveste igiena pielii. Ea n-are numai rol preventiv impotriva aparitiei negilor, dar adesea ajuta si la disparitia lor. Transpiratia din timpul partidei de sauna elimina toxinele si face ca pielea sa se hidrateze suplimentar, imbunatatindu-si astfel calitatile elastice.

Sauna este un mijloc deosebit de eficace pentru calmarea sistemului nervos si relaxarea intregului organism, mai ales atunci cand se respecta toate fazele procedeului, inclusiv dusul rece sau chiar baia rece finala.

De regula, dupa sedinta de sauna, se instaleaza o stare de buna dispozitie si de confort in intregul corp. Aceasta indeparteaza stresul si chiar anxietatea.

Acest stravechi procedeu este ideal pentru eliminarea starii de oboseala fizica, dar si intelectuala, pentru a stimula circulatia sanguina si pentru oxigenarea organismului.

Sauna este un eficient mijloc de prevenire a bolilor curente specifice sezonului rece: guturai si raceli. In randul celor care practica sauna, cazurile de reumatism sunt mai rare decat la alte segmente ale populatiei.

Sedinta de sauna contribuie la degajarea cailor respiratorii si la intarirea capacitatii de aparare a aparatului respirator.

Sauna influenteaza favorabil tonusul muscular si elimina tensiunile din muschi, fiind foarte utila mai ales pentru cei care simt fenomenul de "carcei", indeosebi la picioare.

Contraindicatii

Cine incearca pentru prima oara sauna, indemnat desigur de prieteni sau colegi, trebuie sa manifeste o anumita prudenta, intrucat nu orice organism este dispus sa primeasca usor respectivul soc. Ar fi cat se poate de potrivit sa consulte un medic.

In orice caz, cei care se stiu sub influenta alcoolului, a drogurilor sau a medicamentelor antihipertensive trebuie sa se abtina de a intra in cabina de sauna, oricat de tentant li s-ar parea acest lucru.

Nici cardiacii sau persoaneele care au probleme cu circulatia sanguina si cu vasele de sange (varice) n-ar trebui sa mearga la sauna, decat daca medicul a apreciat ca nu prezinta riscuri.

Unele boli cronice, cum este epilepsia, pot declansa crize grave din cauza socului termic din cabina sau a celui de la dusul rece ce urmeaza.

Tehnica flagelarii

Atat saunele, cat si tehnica obtinerii efectelor soc difera mult in functie de zona si de traditii. In Finlanda si in Rusia este incetatenita tehnica flagelarii reciproce in momentul de maxima transpiratie, folosind ramuri de mesteacan tanar.

Fara sa fi dovedit cineva acest lucru, traditia pretinde ca lovirea epidermei cu frunzele de mesteacan intareste organsimul si invioreaza tonusul vital.

Unii condamna aceste procedee, altii le accepta, iar altii chiar percep o anumita placere, atunci cand isi simt pielea biciuita. De gustibus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#sauna intareste sanatatea, #sauna istorie, #sauna documentar, #sauna obiceiuri ciudate , #obiceiuri