Stramosii nostri aveau talent la desen? Picturi rupestre din alte timpuri (Galerie foto)

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 18:16
24775 citiri
Stramosii nostri aveau talent la desen? Picturi rupestre din alte timpuri (Galerie foto)

In urma cu mii de ani, stramosii nostri simteau nevoia de a se exprima si de a lasa urme ale trecerii lor prin lume, transpunand viata si obiceiurile lor in reprezentari artistice.

In toate colturile planetei, de la un pol la altul si pe cele cinci continente raman vestigii ale acestor prime manifestari artistice. Iata mai jos unele dintre cele mai cunoscute picturi rupestre, prezentate de GEO.

Pestera Altamira (Spania)

Pestera Altamira a fost primul loc din lume in care s-a descoperit arta rupestra din paleoliticul superior. Picturile se conserva foarte bine si se intind pe toata lungimea pesterii de 270 de metri.

Cele mai cunoscute sunt picturile policrome, iar expertii au ajuns la concluzia ca pestera Altamira a fost locuita intre anii 35.000 si 13.000 i.Hr.

Adaposturile rupestre din Bhimbetka (India)

La baza muntilor Vindhyan din India se afla un sit arheologic care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Picturile dateaza din mezolitic pana in perioade recente, cu particularitatea ca in satele apropiate de aceste adaposturi se afla populatii care conserva unele obiceiuri foarte asemanatoare cu cele descrise in picturile rupestre.

Pestera Magura (Bulgaria)

Picturile din pestera Magura (Bulgaria) reprezinta diverse scene cu oameni care vaneaza si danseaza, animale si plante.

Pestera are o lungime de 2.500 de metri.

Pestera Mainilor (Argentina)

Aflata in Patagonia, Pestera Mainilor este expresia artistica cea mai veche cunoscuta de noi in ceea ce priveste popoarele indigene care au trait in America de Sud in urma cu 12.000 de ani.

Pe peretii sai se afla urmele a 729 de maini care dau numele pesterii, ca si imagini cu lame, figuri geometrice si scene din viata obisnuita. Acest loc este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Picturile rupestre din Kakadu (Australia)

In nordul Australiei se afla Parcul National Kakadu, cu mai mult de 5.000 de situri arheologice si desene rupestre, vestigii ale artei aborigene ale populatiei care a trait aici in urma cu 20.000 de ani.

Picturile din Ukhahlamba-Drakensberg (Africa de Sud)

Triburile San s-au stabilit in regiunea Ukhahlamba-Drakensberg din Africa de Sud in urma cu 8.000 de ani, lasand prin picturile lor urmele obiceiurlor si traditiilor religioase.

Pestera Lascaux (Franta)

Picturile din Lascaux, in sud-vestul Frantei, dateaza din perioada 25.000 - 13.000 i.Hr. Pestera a fost descoperita din greseala de niste tineri in anul 1940, la fel cum s-a intamplat si cu Altamira.

Cu scopul de a conserva picturile din pestera, aceasta a fost inchisa publicului, acesta putand vedea doar o portiune cu partile cele mai reprezentative ale acestui sit.

Picturile din Twyfelfontein (Namibia)

In regiunea Twyfelfontein (Namibia) se afla cel mai mare numar de picturi rupestre din Africa. Acest loc a fost inclus in patriminiul Mondial UNESCO in anul 2007.

Pestera Chauvet (Franta)

Pe peretii pesterii Cahuvet, aflata in sudul Frantei, se afla desene ce dateaza din paleolitic si reprezinta mamuti, rinoceri, lei si ursi. Aceasta pestera a fost descoperita in anul 1994.

Desi exista controverse privind perioada din care dateaza picturile, se estimeaza ca au fost realizate in urma cu aproximativ 31.000 de ani.

Liniile din Nazca (Peru)

Aceste linii sunt geoglife, figuri care s-au construit din pietre la nivelul solului. Reprezinta un ansamblu de motive vizibile doar de la inaltime.

Unele din aceste linii formeaza reprezentari geometrice perfecte si reprezinta animale, plante, siluete umane si labirinturi, avand o lungime totala de 275 de metri.

Aceste geoglife din Peru sunt probabil cele mai cunoscute din lume.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#picturi rupestre vechi, #cele mai cunoscute picturi rupestre, #picturi rupestre faimoase poze, #cele mai vechi desene rupestre , #obiceiuri