Traditia martisorului in pericol: Dispare in 10 ani?

Joi, 05 Martie 2015, ora 10:28
5955 citiri
Traditia martisorului in pericol: Dispare in 10 ani?
Foto: Romania Redescoperita

In ultimii ani, femeile din Romania nu mai acorda o asa mare importanta martisoarelor, determinand barbatii sa nu-si mai doreasca sa le ofere. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui studiu al Organizatiei Miss Romania, realizat in primele luni din 2013, 2014 si 2015.

"Obiceiul de a oferi martisoare este intr-o descrestere alarmanta. Prognozele estimeaza la maxim 10 ani durata perioadei in care acest obicei poate disparea", avertizeaza Organizatia Miss Romania, intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Potrivit studiului, cele mai multe dintre femeile chestionate nu mai poarta martisoare, ceea ce determina barbatii sa nu-si mai doresca sa le ofere.

Fotografia zilei: Cel mai vechi martisor

"86% dintre barbatii care ofera sau au oferit martisoare apreciaza ca demotivant faptul ca acestea nu sunt purtate de catre doamnele si domnisoarele care le primesc. Acest comportament atrage diminuarea actiunilor barbatilor de a cauta, cumpara si oferi martisoare la inceputul lunii martie", se mai arata in documentul citat.

In aceste conditii, organizatia care a realizat studiul a demarat un proiect prin care doreste resensibilizarea femeilor, mai ales cele tinere, in privinta primirii martisoarelor si pastrarea traditiilor.

"Martisorul, sub forma initiala a unui snur rosu-alb si, deseori, a unui banut de argint, este o veche formula prin care se sarbatoreste venirea primaverii, intoarcerea la viata a naturii. In Romania este perceput si ca o modalitate de a arata respect si afectiune persoanelor carora li se ofera.

Acest obicei este regasit de asemenea in Bulgaria, Albania si, mai putin, in Grecia si Italia", conform comunicatului.

A.G.

#traditie martisor pericol uitata, #traditie martisor, #femei traditie martisor , #obiceiuri