Ziare.com

Ultimul trib matriarhal din lume, la poalele Himalayei

Duminica, 11 Martie 2012, ora 23:37

   

Ultimul trib matriarhal din lume, la poalele Himalayei
Locuitorii tribului Mohs, din provincia chineza Yunnan, aflata la poalele muntilor Himalaya, sunt consecventi si astazi traditiilor lor de viata matriarhala, ca acum doua milenii.

Populatia numara 40.000 oameni, toti credinciosi budisti, cu limba lor proprie, cu obiceiuri si cu traditii care nu se regasesc la alte popoare, scrie Factroom.

Despre familie, membrii tribului au un concept ciudat. In orice caz, capul familiei este femeia. Poate ar fi mai corect sa-i spunem mama, dar nu-i gresit sa remarcam ca, in familie, adesea nu exista si un tata.

Este posibil ca tatal sa convietuiasca alaturi de restul famiiei, dar adesea el dispare chiar a doua zi, dupa ce face o vizita nocturna viitoarei mame. O mama singura in familia tribului Mohs nu-i motiv de rusine. Dimpotriva, este o cutuma.

Ceremonialul de casatorie nu exista la locuitorii Mohs, ca la altii. Fata care a petrecut o aventura de o noapte e multumita cu atat si se simte fericita ca, prin ea, se asigura perpetuarea speciei. Ea va deveni cap de familie.

Daca va mai avea si alte aventuri, specia va fi mai numeroasa, iar mama poate deveni capul de familie al unei intregi comunitati. Baietii, copiii mamei, vor face mereu parte din familie, chiar daca, intre timp, au facut pe ici, pe colo, mici viizite nocturne.

In general, proprietatea familiei apartine mamei si se transmite fiicelor acesteia. Ele au nevoie de bunuri, pentru ca ele vor avea familie si vor trebui s-o intretina.

Asta nu inseamna ca in tribul Mohs nu se cunoaste dragostea in sensul adevarat al cuvantului. Cand partenerii tin unul la altul, ei raman impreuna, fara formalitati nuptiale. Raman, dar organizati numai pe principiul matriarhatului. Nu-i opreste nimeni pe parteneri sa-si petreaca impreuna chiar si toata viata.

La prima vedere, asemenea mod de viata pare primitiv. Totusi, bagam de seama ca, in tribul Mohs, nu exista prostitutie, violenta, copiii nu sunt niciodata considerati bastarzi, nu sunt conflicte pe teme de proprietate si nici pe tema custodiei copilului.

In plus, neexistand casatorie, nu exista nici divort. Cea mai mare fericire in familie este nasterea unei fete. Atunci, membrii tribului se simt fericiti, mai ales femeile. Barbatii participa la fericirea lor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10563 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

domnu' Pitigoi ... daca mergem acolo

avem sanse sa fim primiti ?
e ca la eschimosi , nu stiti ?

 

Alex,

cred ca ai merge din casa in casa.

Ghilotina e deja umeda: ar da limbute si lui Bombonel si lui Mazare!

hihihihi....Ghilotina dadea limbute lui Udrea, acum ar da oricui fiind in dizgratie....sau poate ar sifilis!

Acolo e societatea buna pentru femeile care vor egalitate cu barbati

Ba mai mult acolo e mai mult decat egalitatea dintre femei si barbati,acolo este superioritatea femeilor fata de barbati.Femeile care se lupta pentru drepturile femeii si pentru egalitatea femeilor cu barbatii,ar trebui sa creeze un loc de pelerinaj la poalele Himala
yei,ca sa vada ca intr-adevar exista locuri pe pamant unde femeile sunt superioare barbatilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor