Un ritual stravechi: circumcizia

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:38
13453 citiri
Un ritual stravechi: circumcizia
Foto: infoniac.ru

Circumcizia, procedeu considerat de unii ca fiind barbar, de altii ca fiind sacru, iar in vremurile noastre acceptat chiar de catre medici, ca mijloc profilactic, a fost si este folosit indeosebi in zonele cu climat cald.

Insusi acest detaliu denota considerentele sanitare care au stat si stau la baza practicarii circumciziei, acolo unde existenta preputului si lipsa igienei mentin un focar al infectiilor.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din populatia masculina actuala a lumii a fost supusa circumciziei. Practicat indeosebi pe fond religios, acest ritual a fost indelung controversat de-a lungul timpului.

Atestare documentara de peste patru milenii

Cea mai veche reprezentare care confirma practicarea circumciziei apare pe o reprezentare egipteana datand din perioada anilor 2300-2200 i.Hr.

Este drept ca si unele desene rupestre, mult mai vechi, patr sa reprezinte executia acestei operatii, dar imaginile sunt neclare si nu se poate concluziona in consecinta.

Mult mai tarziu, in secolul V i.Hr, istoricul Herodot atribuie si el paternitatea procedeului tot vechilor egipteni. Probabil ca circumcizia era o practica obisnuita si la alte popoare din zona, dar este sigur ca ea nu avut succes nici in Grecia antica si nici in Imperiul Roman.

Din basoreliefuri, din desene, mozaicuri si scrieri rezulta insa ca nici vechii egipteni nu aplicau circumcizia copiilor mici, ci baietilor ajunsi la varsta de 14 ani.

Circumcizia si SIDA

Studii efectuate in Africa de Sud in anul 2005, precum si ulterior in Kenya si Uganda, au aratat ca transmiterea temutei SIDA de la femeie la barbat se reduce in proportie de 51-60% in cazul cand barbatul a fost supus circumciziei.

Statistica a ajuns cu destula certitudine la aceasta concluzie, desi cercetatorii n-au resusit sa gaseasca o explicatie plauzibila. Tot statistica arata ca transmiterea de la barbat la femeie sau transmiterea virusului HIV intre homosexuali nu sunt influentate de eventuala circumcizie a partenerelui.

Pe baza studiilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis in martie 2007 o recomandare privind aplicarea acestui procedeu in unele zone africane la copiii mici sau la minorii "suficient de maturi pentru a-si da acceptul in acest sens".

Totodata, OMS atentioneaza ca protectia este partiala, iar una eficienta nu se poate obtine decat prin folosirea prezervativelor.

Circumcizia si religia

Este sigur ca procedeul a fost folosit initial pe fond religios, asa cum este practicat si astazi de cele mai multe ori. Tot pe fond religios, unele comunitati il resping.

Iudaismul practica din vechime obligatia circumciziei la nou nascuti in a opta zi dupa nastere, termenul fiind foarte precis stabilit in scripturile sacre.

Istoria consemneaza ca, in diferitele conjuncturi sociale sau polltice, liderii non-evrei din trecut interziceau adesea cicumcizia, atat la copiii propriilor popoare, cat si la cei din familiile unor evrei aflati in zona lor de autoritate.

Crestinii s-au aflat multa vreme intr-o situatie confuza. Noul Testamnt consemneaza faptul ca atat Isus Hristos, cat si ioan Botezatorul au fost circumcisi in a opta zi de la nastere.

Totusi, primele generatii de crestini au simtit nevoia sa se indeparteze de unele ritualuri iudaice si astfel s-a renuntat la circumcizie.

Majoritatea musulmanilor practica de asemeni circumcizia. Statisticile arata ca 68% dintre barbatii circumcisi de pe mapamond apartin lumii islamice.

In zonele budiste si confucianiste, traditia circumciziei este aproape necunoscuta, cu exceptia unor grupari din Coreea de Sud.

Instrumente vechi si moderne

Circumcizia a fost si este un act chirurgical care impune toate riscurile chirurgiei, inclusv infectiile. Vechii egipteni foloseau un cutit de siliciu si un unguent, cu rol de anestezic si, posibil, dezinfectant.

Astazi, exista mai multe feluri de instrumente care permit efectuarea operatiei in conditii sterile, rapid si cu o anestezie locala, care sa elimine orice dinconfort pentru pacient.

Vindecarea ranii se face in circa cinci zile, dupa care ramane o mica cicatrice. Aceasta se poate estompa dupa un oarecare timp sau poate ramane, discret vizibila, toata viata.

Casele de pariuri au stabilit marele favorit la Primăria Capitalei. Comparație cu sondajele de opinie
Casele de pariuri au stabilit marele favorit la Primăria Capitalei. Comparație cu sondajele de opinie
Una dintre principalele case de pariuri din România a lansat deja cotele privind câștigătorul alegerilor locale de la Primăria București. Astfel, actualul primar Nicușor Dan pare să fie...
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
#circumcizie origini, #circumcizie traditie, #circumcizie efecte, #circumcizie SIDA , #obiceiuri