Cautarile pentru descoperirea vietii inteligente extraterestre vor fi reluate

Vineri, 12 August 2011, ora 17:09
1640 citiri
Cautarile pentru descoperirea vietii inteligente extraterestre vor fi reluate

In luna aprilie a acestui an, reteaua de radio telescoape americane SETI si-a intrerupt activitatea din lipsa de fonduri.

Datorita unor donatori de prestigiu, precum Jodie Foster, eroina din filmul science fiction, Contact, impreuna cu mii de anonimi, s-a reusit strangerea a peste 200.000 de dolari necesari redeschiderii provizorii la mijlocul lunii septembrie a retelei SETI, precizeaza Le Figaro.

Echipa SETI a lansat in luna iunie o ampla campanie pentru strangerea de fonduri in cadrul unui program "SETIStars", al carui obiectiv este redeschiderea retelei de radio telescoape.

Oficialii americani au anuntat ca deja au strans suma necesara derularii cercetarii spatiului cosmic pentru cautarea semnalelor unor posibile civilizatii extraterestre.

In ajutorul campaniei de colectare de fonduri au fost implicati autorul de science fiction Larry Riven precum si astronautul Bill Anders, membru al misiunii Apollo 8. Pentru functionare, SETI are nevoie in jur de 2,5 milioane de dolari pe an.

Directorul institutului SETI, Thomas Pierson, a declarat ca aceste fonduri vor permite functionarea retelei pana la finele anului 2011, urmand ca in acest timp sa stranga in continuare fonduri pentru 2012, cautand si parteneriate cu Air Force si U.S. Army, pentru detectarea desuri cosmice, care ar putea deterioara satelitii SUA.

In 2007, o importanta sponsorizare de 25 milioane de dolari a fost oferita, de co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, bani care au permis functionarea in bune conditii a 42 de radiotelescoape, din programul ATA 350.

Proiectul Telescope Allen Aray - ATA, cunoscut ca Telescope Hectar One, a fost realizat prin efortul comun al Institutului SETI si RAL - Radio Astronomy Laboratory, al Universitatii Berkeley din California, reusindu-se contruirea unui interferometru radio pentru cautarea inteligentei extraterestre.

ATA este construit la 470 de km nord-vest de San Francisco, urmand ca atunci cand va fi finalizat sa fie alcatuit din 350 de antene. In prima faza, 42 de antene sunt complet functionale, in gama de frecvente de la 0,5-11,2 GHz(giga hertz), devenind operationale din 11 octombrie 2007.

Pioneratul in domeniu SETI a pornit de la conceptual fizicianului Frank Drake, ar ideea descoperirii civilizatiilor extraterestre este un vis neimplinit inca pentru cercetatorii SETI si omenire in general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cercetari viata extraterestra, #OZN America, #fonduri cercetare martieni america , #OZN