Ce ne pot face extraterestrii?

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 11:07
12079 citiri
Ce ne pot face extraterestrii?
Foto: Arhiva

Mai mult sau mai putin reale, povestile despre extraterestri ar trebui sa ne ingrijoreze. Conform unui nou studiu, daca nu suntem singuri in Univers, atunci ar trebui sa ne asteptam la ce este mai rau din partea acestor fiinte.

Extraterestrii, la fel ca noi, sunt in cautare continua de noi resurse, iar omenirea ar putea fi urmatoarea victima. Evolutia vietii este previzibila, iar extraterestrii pot fi fiinte inteligente asemanatoare noua, scrie Space.

Intr-un interviu acordat sursei citate, Simon Conway Morris, de la Universitatea Cambridge, sustine ca "deocamdata, asa cum s-a observat, in spatiu este destul de multa liniste". Dar cine poate sti ce ne rezerva viiorul? Studiul este publicat in revista Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Rezultatele evolutiei, spune el, pot fi prevazute. Daca extraterestrii exista, atunci ei sunt asemanatori oamenilor, sustine Morris. El ne mai avertizeaza, asa cum facea si cunoscutul astrofizician Stephen Hawking, ca intalnirea cu ei nu este un lucru de dorit pentru binele omenirii. Tot Hawking spunea ca ei ar fi interesati mai ales de resursele Pamantului.

Morris mai scrie ca in Cosmos exista cel putin 100 de miliarde de galaxii. Sistemul nostru solar este relativ tanar in comparatie cu restul Universului. Este, in cifre, diferenta dintre 4,6 miliarde de ani si 13,7 miliarde de ani.

Astfel, a existat destul timp pentru aparitia si dezvoltarea extraterestrilor intr-un alt loc, mai mult sau mai putin indepartat de noi. El nu considera chiar si o distanta de 100.000 de ani-lumina ca fiind prea mare pentru ca extraterestrii sa ajunga la noi.

Poate fi intalnirea benefica?

Pe de alta parte, psihologul Albert Harrison, cel care publica un articol in acelasi numar al revistei Philosophical Transactions of the Royal Society A., spune ca intalnirea cu o alta civilizatie ar fi benefica pentru noi.

Un semnal al existentei lor ar fi un simplu microb de pe Marte sau de pe un asteroid din sistemul solar. O alta posibilitate ar fi ca extraterestrii sa emita un semnal electromagnetic pe care sa il captam din spatiu.

Avansul din tehnologie inregistrat in ultimii 50 de ani si numeroasele zboruri spatiale ne-au pregatit pentru o astfel de intalnire. In curand, vom avea tehnologia care sa le detecteze prezenta. Deocamdata, necunoscutele sunt multe si cautam un ac in carul cu fan, este de parere Harrison.

"Poate ca ei sunt prea departe de noi si niciodata nu vom reusi sa ne intalnim unii cu altii", mai spune savantul.

El crede ca nu este neaparat necesar ca extraterestrii sa isi doreasca cucerirea intregului spatiu interstelar, calatorind prin Cosmos doar in cautare de resurse.

Harrison se bazeaza pe faptul ca oamenii tind catre coexistenta pasnica. Iar daca extraterestrii seamana cu noi, atunci vor impartasi si ei aceeasi atitudine nonviolenta. "Orice este posibil. Ei pot exista, insa noi nu stim exact ce cautam", mai spune Harrison.

Este o viziune pozitiva asupra intalnirii cu o civilizatie extraterestra. Aceasta ar fi, de fapt, perspectiva acceptata la nivel global. De exemplu, printre oamenii obisnuiti, 86% dintre americani sunt de parere ca extraterestrii sunt fiinte prietenoase.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#extraterestri Pamant, #extraterestri pericol Terra , #OZN