Dupa 67 de ani, misterul OZN ramane ascuns. Cand si cum a pornit totul

Marti, 24 Iunie 2014, ora 12:55
4183 citiri
Dupa 67 de ani, misterul OZN ramane ascuns. Cand si cum a pornit totul
Foto: Bzi

Totul a inceput in ziua de 24 iunie 1947 - marti se implinesc 67 de ani - cand pilotul american Kenneth Arnold raporta ca, zburand, cu avionul sau CallAir A-2 deasupra statului Washington, intre localitatile Chealis si Yakima, a observat noua obiecte neobisnuite, in forma de farfurie, zburand dezordonat si cu mare viteza in fata ochilor lui. In scurt timp, obiectele au disparut in zare.

Momentul psihologic era deosebit. Razboiul abia se incheiase, omenirea vazuse destule orori si nimic nu parea neverosimil. Iar impactul era cu atat mai puternic, cu cat orice stire venita din America victorioasa parea de necontestat, arata Infoniac si Wikipedia.

Febra stirilor palpitante

Valva a luat noi proprotii in seara de 4 iulie a aceluiasi an, cand un echipaj al United Airlines raporta ca alta formatie, tot de noua obiecte in forma de discuri, l-a escortat o vreme, dupa care a disparut.

Cateva ore mai tarziu, o alta stire zguduia atentia lumii: la baza din Roswell, New Mexico, SUA, au fost recuperate resturile unei "farfurii zburatoare", prabusite.

Se asteptau detalii si fotografii, dar, la scurt timp dupa aceasta, un comunicat sec provenit de la o baza militara US, informa ca a fost o eroare, intrucat resturile recuperate proveneau de la un balon si de la nimic altceva. Evenimentele n-au nicio importanta.

Imaginatia publica era insa prea inflamata, ca sa accepte cu resemnare un asemenea final in coada de peste, cu atat mai mult cu cat a inceput sa transpire stirea ca atat raportul lui Kenneth Arnold, cat si cel de la baza Roswell au fost clasificate de armata si nu se va cunoate cuprinsul lor decat dupa 50 de ani.

De ce ar fie oare nevoie sa clasifici o informatie fara importanta, ca sa nu se cunoasca detalii timp de 50 de ani?

Omenirea a inceput sa prelucreze stirea cu mijloacele mass media, iar imaginatia lumii improviza deja varianta, conform careia "farfuria zburatoare" este o noua arma a sovieticilor menita sa investigheaza spatiul american, desigur ca sa atace cu forta drept in inima dusmanului sau, capitalismul.

Presa straina: Un OZN, descoperit pe fresca unei biserici din Romania

O noua stiinta: ufologia

Devenea palpiant. Au inceput sa apara cam peste tot rapoarte, informatii, stiri de la zeci, sute si chiar mii de martori care declarau ca au vazut si ei farfurii, ca le-au urmarit, le-au fotografiat, ca au prins momentul cand acestea au aterizat, iar dinauntru au coborat pe planeta noastra omuleti verzi sau roboti metalici. Toti s-au intors in vehiculul lor si s-au facut nevazuti.

Niciuna dintre fotografii n-a putut fi dovedita ca autentica, dar nici eventualul fals n-a putut fi demonstrat. Apareau martori de ocazie fara numar, dar si martori demni de a fi considerati in afara oricarori banuieli: piloti si ofiteri ai armatei americane, personalitati atat de notoriii, incat nu s-ar preta la o publicitate ieftina si compromisul public.

Cercetatori seriosi au inceput sa studieze fenomenul. Ei au dat nume ciudatelor obiecte, le-au spus UFO, ceea ce noi am tradus prin OZN, iar ei s-au autodenumit ufologi. Intamplator sau nu, odata cu aparitia ufologiei s-au multiplicat observatiile.

Au fost observate OZN deasupra tuturor continentelor, dar se pare ca exraterestrii preferau spatiul SUA si cel al fostei URSS. Ufologul Roberto Pinotti a publicat un volum cu informatii serioase ale militarilor americani si sovietici, care raportau atat de precis parametrii celor observate, incat nu pot fi pusi la nicio indoiala.

Inapoi la punctul zero

Literatura SF si-a facut si ea datoria, punand in joc fantezii fara limite. S-a spus ca Terra e un fel de planeta penitenciar, unde extraterestrii si-au trimis elementele indezirabile care suntem noi, ca este planeta laborator a cercetarilor lor, ca ei sunt stramosii nostri care vin din cand in cand, sa-si viziteze urmasii.

Cea mai indrazneata este insa ipoteza conform careia, ei nu vin din trecut, ci din viitor. Altfel spus, acestia nu sunt stramosii nostri, ci descendentii nostri, cunoscatori ai calatoriei inapoi in timp si vin sa ne viziteze pe noi, adica stramosii lor.

Pe scurt, s-a spus tot ce s-a putut spune, dar din documentele desecretizate, in care multi si-au pus nadejdea, nu se stie nici acum mai mult decat nu se stia in ziua cand pilotul Kenneth Arnold a vazut prima farfurie zburatoare pe cerul statului Washington, acum 67 de ani.

Poate ca secretul zace ascuns in documentele nedesecretizate inca, pe care le vor descifra urmasii nostril, peste alte cateva zeci de ani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#OZN cautare, #documente declasificate OZN, #misterul OZN, #misterul UFO , #OZN