Un OZN prezent pe icoana "Madonna cu Sf. Giovannino", din secolul XV?

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 14:57
11435 citiri
Un OZN prezent pe icoana "Madonna cu Sf. Giovannino", din secolul XV?
Foto: Mixstuff

Pictura florentinului Domenico Ghirlandaio (1449-1494), intitulata "Madonna cu Sfantul Giovannino copil", aflata in Palazzo Vecchio din Florenta, a atras de mai multa vreme atentia prin faptul ca, pe cerul pictat dincolo de fereastra cladirii unde se gaseste Madonna, pluteste un obiect ciudat, spre care priveste un barbat in picioare.

Pentru o mai buna intelegere, in imaginea alaturata detaliul cu acest barbat este extras separat si marit mult, dupa cum tot marita apare, separat, imaginea ciudatului obiect care pluteste pe cer.

Un OZN stralucitor

Multa vreme nu s-a dat atentie detaliului, dar recent problema a primit o conotatie noua, in momentul cand s-a observat ca obiectul aminteste de imaginea unui OZN, asa cum ni-l inchipuim noi, pornind de la marturiile unor observatori contemporani, informeaza MixStuff.

Faptul ca obiectul pare inconjurat de "tepi" nu trebuie sa mire. Este foarte posibil ca presupusa "nava" sa fi fost sclipitoare, fie datorita luciului metalic, fie datorita unor radiatii, iar pictorul a inteles sa le transpuna in imagine prin linii radiale.

Nu avem nicio marturie din care sa rezulte daca pictorul a vazut imaginea cu ochii sai, daca a redat-o dupa relatarea altora sau pur si simplu a imaginat-o.

N-ar fi de mirare ca intreg cadrul cu Madonna, cu copilasul reprezentandu-l pe Sfant si fundalul specific picturilor renascentiste, totul sa fie rodul imaginatiei. Este chiar foarte posibil ca artistul sa fi introdus in peisaj si obiectul zburator, preluat din cine stie ce legenda.

In acest caz, rolul barbatului care priveste spre acel obiect nu este altul decat sa atraga atentia privitorului asupra respectivelor detalii, prea importante ca sa scape privirii.

Una este imaginatia si alta nascocirea

Dar si asa privind lucrurile, nu se schimba fondul problemei: presupusul OZN, indiferent daca a fost vazut de artist, daca i l-a relatat cineva sau l-a preluat el din legenda, oricum constituie pentru noi un semnal deosebit de interesant.

Maestrii artei plastice au folosit mult imaginatia in arta lor. Au pictat Sfanta Fecioara pe care nu o vazusera niciodata, au pictat sfinti cu ingeri in jurul lor, au pictat zeite antice, l-au pictat pe Zeus si pe Jupiter, chiar si pe Iisus. Toate personajele au fost imaginate de pictori, dar nu nascocite. Erau preluate din legenda si din cartile sacre.

Pictorii au cosmeticizat cu imaginatia lor personajele definite de istorie sau de legenda, nicidecum altfel. Acesta este un motiv serios sa credem ca, in detaliul din "Madonna cu Sfantul Giovannino copil", maestrul Ghirlandaio a introdus detaliul cu obiectul plutitor in forma de OZN in baza unor informatii pe care le avea si nu l-a inventat el.

Nimic nu este sigur

Pe de alta parte, legenda antica a transmis ideea unor zei in forma de oameni cu barba alba, cea a superbelor zeite aproape goale, chiar si cea a ingerasilor cu aspect de copii prevazuti cu aripioare, toate de forma umanoida.

Ar fi de neintels ca obiectul zburator tepos pe care l-a reprezentat pictorul sa fi fost transmis de legenda in forma de farfurie sau, daca vreti, de castron, afara de cazul cand asa a fost vazut cu adevarat.

Daca stramosii nostri au transmis aceasta legenda inseamna ca au vazut obiectul cu ochii lor, sau mai poate exista cazul in care l-a vazut insusi pictorul si l-a imortalizat pe panza.

Cercetatorii merg mai departe si incearca sa descifreze obiectul. In afara acelor detalii cu aspect de raze, ei observa carcasa, care pare formata din doua calote imbinate, si aparatura, care pare montata pe suprafata lor.

Pana la urma, au vazut stramosii nostri un OZN sau nu l-au vazut? Nu stim sigur si, din pacate, nu stim nici despre contemporanii nostri daca au vazut asa ceva sau nu. Chiar daca l-au vazut, informatia este desigur clasificata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#OZN antichitate pictura, #OZN pictat, #pictura OZN, #OZN Madonna Sf Giovannino , #OZN