A fost descoperita o planeta cu o orbita unica! (Video)

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 09:06
9637 citiri
A fost descoperita o planeta cu o orbita unica! (Video)

La circa 100 de ani lumina fata de Pamant a fost descoperita o stea, HR 5183, orbitata de o planeta cu o miscare care intriga cercetatorii.

Nu doar ca planeta HR 5183 b are o obita eliptica, dar aceasta pleaca din interiorul sistemului solar si ajunge tocmai catre extrememitatile acestuia, arata Futurism. Astronomii de la Caltech, SUA, care au facut descoperirea, compara orbita acestei planete cu cea a unui obiect care s-ar deplasa, in sistemul nostru solar, din apropierea planetei Neptun catre centura de asteorizi dintre Marte si Jupiter.

Este o orbita neobisnuit de mare, spun astronomii, care sunt de parere ca un an pe HR 5183 b dureaza intre 45 - 100 de ani terestri. Iar mare parte din timp este petrecut la granitele sistemului solar, mai spun oamenii de stiinta.

Este o orbita neobisnuita nu doar pentru sistemul nostru solar, dar si pentru exoplanetele descoperite pana acum.

In mod normal, exoplantele care se indeparteaza atat de mult de steaua sistemului tind sa aiba orbite circulare. Acest caz este o exceptie, explica astronomul Sarah Blunt, care a realizat descoperirea.

Orbita eliptica a lui HR 5183 b ar putea fi explicata de unul sau mai multe evenimente atipice au avut loc in evolutia planetei. Se crede ca, la formarea acestui sistem solar, HR 5183 b a avut un vecin cu o masa si marime similara si, atunci cand acestea doua s-au apropiat, prima planeta a primit un impuls gravitational. Acest impuls s-a tradus prin defomarea orbitei, intr-un mod pe care astronomii nu l-au mai intalnit pana in prezent.

Vezi si Cea mai ciudata exoplaneta: Atmosfera ei ridica multe semne de intrebare

A.P.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Comentarii
niculaeda
rank 5
"A fost descoperita o planeta cu o orbita unica! (Video)"