Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Astronomii au descoperit in premiera ca o exoplaneta de marimea Pamantului are atmosfera (Video)

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:11
4733 citiri
Astronomii au descoperit in premiera ca o exoplaneta de marimea Pamantului are atmosfera (Video)
Foto: European Southern Observatory

Astronomii au detectat pentru prima data o atmosfera in jurul unei exoplanete de o marime apropiata cu cea a Terrei.

"Chiar daca nu este vorba inca despre depistarea vietii pe o alta planeta, aceasta descoperire reprezinta un pas important in directia cea buna, pentru ca este prima data cand detectam o atmosfera in jurul unei planete de o masa si o marime apropiate cu cea a Terrei", explica oamenii de stiinta, a caror descoperire a fost facuta publica joi in Astronomical Journal, relateaza AFP.

Totusi, aceasta exoplaneta numita GJ 1132b, situata la 39 de ani lumina de Terra in Constelatia Velelor, este cu circa 16% mai mare decat Pamantul si se afla pe o orbita prea apropiata de soarele sau, o pitica rosie, pentru a putea fi locuibila.

Potrivit astronomilor, temperaturile la suprafata sa depasesc 250 de grade Celsius.

Observatiile realizate ii fac pe oamenii de stiinta sa creada ca atmosfera este bogata in apa sau in metan.

Vor fi insa necesare masuratori cu alte telescoape, mai puternice, pentru a identifica substantele chimice prezente in atmosfera exoplanetei.

Oamenii de stiinta vorbesc despre mai multe posibilitati, precum cea a unei planete pe care apa se afla din abundenta, cu o atmosfera de vapori foarte calzi.

De ce este importanta aceasta descoperire

Steaua din sistemul in care a fost descoperita planeta este o pitica rosie. Descoperirea unei planete cu atmosfera pe orbita unui astfel de sistem stelar lasa sa se creada ca conditiile pentru existenta vietii pot aparea destul de des in univers, indica oamenii de stiinta.

Planeta GJ 1132b a fost descoperita in 2015, dar astronomii nu stiau atunci daca aceasta are sau nu atmosfera. Echipa care a facut aceasta descoperire, printre care astronomii de la Institutul Max Planck pentru astronomie din Germania, a utilizat telescopul european ESO/MPG din Chile (foto).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#exoplaneta atmosfera, #exoplaneta GJ 1132b apa, #GJ 1132b vapori apa, #GJ 1132b planeta atmosfera , #planete