Bizarerie in cosmos: De ce se comporta lunile lui Pluto ca niste pusti cu toane (Video)

Joi, 04 Iunie 2015, ora 11:06
6147 citiri
Bizarerie in cosmos: De ce se comporta lunile lui Pluto ca niste pusti cu toane (Video)
Foto: NASA/SETI Institute

Pluto a facut obiectul multor stiri in ultimii ani, pierzand si recastigandu-si statutul de planeta. Acum, lunile sale sunt in centrul unei controverse.

Conform Cnet, lunile lui Pluto se comporta "ca niste adolescenti rebeli" sau ca niste "oameni beti". Dansul lor e pur si simplu haotic, remarca si New York Times, citand un studiu publicat in jurnalul Nature.

In timp ce miscarea lunii noastre e asa de exacta incat ti-ai putea fixa ceasul dupa ea, in cazul lunilor lui Pluto, mai ales Nix si Hydra, lucrurile stau complet diferit. Lunile, de forma ovala, au o miscare in care nu se regaseste niciun tipar.

De unde se trage numele planetei Pluto? Ce-a fost intai, planeta sau catelul?

Analiza, care a presupus studierea datelor obtinute cu ajutorul telescopului Hubble, arata ca acestea isi schimba sensul rotatiei si nu numai fara a urma vreun tipar. Pur si simplu, satelitii lui Pluto refuza sa urmeze regulile, comportandu-se ca niste adolescenti cu toane, a explicat unul dintre cercetatorii implicati in studiu, Douglas Hamilton, profesor de astronomie la Universitatea Maryland.

Multa vreme s-a crezut ca Pluto are un singur satelit: Charon, descoperit in 1978 si care are o masa egala cu a noua parte din cea a lui Pluto. In ultimii ani, insa, astronomii au descoperit inca patru, de mici dimensiuni.

Lunile Nix si Hydra au fost descoperite in 2005, cu ajutorul telescopului Hubble, in 2011 a fost observata Kerberos, intre orbitele lui Nix si Hydra, iar anul urmator a fost zarita Styx.

In timp ce miscarile primelor doua luni (cele studiate) sunt greu, daca nu imposibil de prezis, nu la fel se intampla cu "calea" lor orbitala, in jurul lui Pluto si Charon. Practic, drumul e de fiecare data acelasi, insa abordarea e mereu diferita.

Desi au fost studiate doar Nix si Hydra, cel mai probabil si miscarea celorlalti doi sateliti, Kerberos si Styx, prezinta aceleasi caracteristici.

"Se pare ca haosul este o trasatura comuna a sistemelor binare", a explicat Hamilton, co-autor al studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#luni Pluto haotice, #luni Pluto cercetare, #luni Pluto orbita, #miscare luni Pluto, #sateliti Pluto , #planete