Lista astrilor pe care ar putea exista viata

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 20:31

   

Lista astrilor pe care ar putea exista viata
Extraterestrii ar putea locui chiar pe lunile planetei Saturn, spun oamenii de stiinta, care au realizat o lista a corpurilor ceresti care ar putea gazdui viata.

Potrivit acestora, Titan, cel mai mare dintre cei 62 de sateliti ai lui Saturn, are toate calitatile necesare pentru aparitia unor forme de viata, relateaza The Sun.

In afara acestuia, planeta Gliese 581g, din constalatia Balantei, ar putea fi locuita, ea parand asemanatoare cu Terra. Asta in ciuda faptului ca se afla la o distanta de 20,5 ani lumina.

Chiar Stephen Hawking este de parere ca aceasta planeta indepartata ar putea sa ne gazduiasca, in cazul in care intr-o zi ne-am gandi sa incercam traiul pe alte planete.

Conform unui raport publicat de jurnalul Astrobiology, a fost elaborat un index al planetelor locuibile (Planetary Habitability Index, PHI), dar si un index al planetelor similare Pamantului (Earth Similarity Index, ESI). PHI se refera la factori precum suprafata (telurica sau gazoasa), existenta sau absenta unei atmosfere si campul magnetic, in timp ce ESI ia in considerare factori precum marimea, densitatea si distanta fata de steaua in jurul careia graviteaza.

Pe primul loc in indexul PHI se afla Titan, care a primit nota 0,64. Urmeaza Marte (0,59), Europa, un satelit al planetei Jupiter (0,49), Gliese 581g (0,45), Gliese 581d (0,43), Gliese 581c (0,41), Jupiter (0,37), Saturn (0,37), Venus (0,37) si Enceladus, un satelit al planetei Saturn (0,35).

In indexul ESI se afla, in ordine, planetele Gliese 581g (0,89), Gliese 581d (0,74), Gliese 581c (0,7), Marte (0,7), Mercur (0,6), HD 69830 d (0,6), 55 CNC c (0,56), Luna (0,56) si Gliese 581e (0,53).

Oamenii de stiinta cauta planete potential locuibile in afara sistemului nostru solar de multi ani. Stephen Hawking chiar a declarat in mai multe randuri ca omenirea va trebui sa gaseasca o alta planeta locuibila in decursul urmatorului secol daca isi doreste ca rasa umana sa nu dispara.

Telescopul Kepler, al NASA, a fost lansat in spatiu in 2009, gasind pana acum peste 1.000 de posibile candidate.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5323 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
bum
rank 5
de cand ma stiu astia gasesc , cai verzi pe pereti pe banii mei !
-------------
petculescu
rank 3
Nu-l mai pomeniti pe saracu Steve, mai ales unii...
pe banii altora se tiparesc abecedare, manuale si dictionare (si lexicoane) pentru cei care, eventual si-ar *** nervii optici de la HUSTLER. Planeta maimutelor e la noi, asa ca astfel de stiri nu au nici un fel de relevanta. Stiri despre noi astrii, luni sau asteroizi, cu abundenta de ciolan cu fasole si butoaie de manele, ar fi binevenita!
Nonpolitikon
rank 5
În realitate, Hawking n-a spus decât că omul va dispărea de pe Terra
.
D ILIU
rank 4
Este clar ca pana in prezent nu s-a descoperit nici o planeta...
...pe care sa existe conditii similare celor de pe pamant!
Pe unele planete pot exista anumite forme de viata, dar, in nici un caz humanoizi, fiinte asemanatoare cu noi, posibili parteneri de dialog, sau, eventual, potentiali inamici!
Nonpolitikon
rank 5
Lege: nu există nicio lege fără excepţii! Păi, şi aceasta?
In acest context, nu considerati că si sintagma "in niciun caz" ar trebui revizuită?
bogdan4153
rank 2
Oare cine-i shmecherul cu ochelari care ne face pa-pa din poza?
O fi chiar extraterestrul de la Cotroceni?
Pai, atunci sa-i uram drum bun si cale batuta ... catre alte planete unde-ar putea locui, doar el si gashka lui de extraterestri!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor