Ziare.com

Prima planeta locuibila din Univers, descoperita de francezi?

Marti, 17 Mai 2011, ora 19:14

   

Prima planeta locuibila din Univers, descoperita de francezi?
Astrofizicienii din intreaga lume sunt de mai multi ani in cautare de alte planete locuibile (sau chiar locuite), din Univers. Ei au anuntat marti ca Gliese 581 d ar putea fi "prima planeta potential locuibila descoperita vreodata".

Cercetatorii francezi, de la CNRS, Centre National de la Recherche Scientifique, au fost interesati inca din 2007 de sistemul planetar al unei stele pitice rosii Gliese 581, descoperind doua planete stancoase la marginea zonei de locuit Gliese 581d si Gliese 581c. Ei au anuntat marti ca Gliese 581 d ar putea fi "prima planeta potential locuibila descoperita vreodata", precizeaza MaxiSciences.

Echipele conduse de Robin Wordsworth si Francois Uita, de la Laboratorul de meteorologie dinamica de la Institutul Pierre Simon Laplace, Paris, in colaborare cu Laboratorul de Astrofizica din Bordeaux, si-au publicat articolul marti, in Astrophysical Journal Letters, referitor la noua lor descoperire, modeland pe calculator atmosfera planetei care ar dispune de mari cantitati de dioxid de carbon.

Pentru a testa ipoteza posibilitatii existentei vietii, specialistii francezi au dezvoltat un model numeric capabil sa simuleze schimbari climatice potentiale asupra exoplanetelor din zona, si au descoperit ca, in cazul unei atmosfere dense de dioxid de carbon (un scenariu foarte probabil), Gliese 581 d ar putea impiedica condensarea atmosferei, aceasta avand si o temperatura propice pentru a permite si formarea oceanelor, norilor si a ploilor.

Gliese 581 d primeste energie de trei ori mai mica de la Soarele ei decat Pamantul, dar ar putea beneficia insa de un efect de sera, oferind un climat cald, favorabil vietii.

Gliese 581d are o masa de sase ori mai mare decat cea a Pamantului, fiind de doua ori mai mare ca dimensiune si avand o gravitatie de doua ori mai intensa decat pe Terra. Initial, a fost considerata prea rece pentru a avea apa in stare lichida.

Steaua Gliese 581 este aflata la aproximativ 20 de ani lumina (9.500 miliarde de km de sistemul nostru solar), fiind una dintre stelele cele mai apropiate.

In jurul ei mai orbiteaza inca o planeta posibil locuibila, neconfirmata inca, Gliese 581g, a carei descoperire a fost anuntata in 2010 de cercetatorii de la NASA. Cercetatorii francezi sunt optimisti in privinta faptului ca in viitor noile telescoape vor putea distinge si observa atmosfera acestei planete.

O alta exoplaneta, Gliese 581c, se afla insa prea aproape de soarele ei pentru a pastra apa, temperatura de la suprafata sa depasind 1.000 de grade Celsius.

Concluzia specialistilor francezi este ca Gliese 581 d ar putea fi o planeta locuibila, ale carei conditii ar fi favorabile existentei vietii, ea fiind destul de asemanatoare cu Pamantul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10017 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In aceste conditii, am rezolvat problema tiganilor

Iata ca tot francezii au gasit solutia, fapt laudabil. In scrt timp, acestia pot fi transportati acolo si...gata. Am zis.

 

 

Remarcati nuantele

Ar putea fi
Ar putea impiedica
Ar putea beneficia
Posibil locuibila
Vor putea
In final;Concluzia specialistilor francezi este ca Gliese 581 d AR PUTEA FI. o planeta locuibila.
Ce precisa este astrofizica asta,de aceia s-a bagat in ea si Stephan Hawking,pentru ca aici ii poti da cu presupusul,inclusiv despre bazaconiile lui cu raiul sau cu extraterestrii.

 

 

da

PRIMA PLANETA LOCUIBILA DIN UNIVERS ESTE PAMANTUL PENTRU-CA ASA A VRUT CREATORUL UNIVERSULUI SA FIE ASA CA NU MAI CAUTATI IN ALTA PARTE CA NU O SA GASITI AMIN:;.,

 

 

Povesti de adormit copiii

Cercetatorii francezi in loc sa studieze sistemul nostru solar, studiaza planete la 10 miliarde km departare de Pamant.Cine poate sa ajunga acolo? Se pot gasi conditii de existenta a vietii si in sistemul nostru solar, daca exista vointa si solidaritate din partea tarilor dezvoltate. Oamenii se pot adapta la conditiile de viata de pe planeta Marte. Acolo poti ajunge in 7 luni, nu in sute de ani ca, in alte galaxii.

 

 

cu totii iubim stiinta

dar in povestea asta totusi e prea multa fantezie

 

 

conform

legii atractiei universale, descoperite de Sir Isaac Newton, daca masa planetei este de 6 ori mai mare atunci gravitatia este de sase ori mai intensa decat pe Terra.

 

 

koko

Mai facut sa rid,a fost buna poanta."Potential sa fie locuibila ",mai e mult pina la asigurarea a 100% locuibila .Asa s-a spus si de alte planete .Astia dupa atitea studii arunca o gogoasa numai ca sa nu ne suparam pe ei ca si-au pierdut vremea in office traind pe spinarea noastra de ani de zile .Dumnezeu ii lasa sa studieze despre Universe numai cit El le permite si atita tot.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor