Cum ar arata cerul fara Luna, dar cu... planete (Galerie foto)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 23:13
13152 citiri
Cum ar arata cerul fara Luna, dar cu... planete (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Luna, satelitul natural al Terrei, este, exceptand Soarele, cel mai mare astru de pe cerul nostru, impresionant prin marimea, luminozitatea si prin imaginea misterioasa pe care ne-o induce in impresionantul cadru al noptilor.

Sistemul nostru solar insa mai cuprinde si alte planete, in afara Terrei, toate mai mari decat Luna, pe care noi le vedem mai mici si mai putin luminoase decat pe satelitul nostru.

Se vad mai mici datorita distantelor. Daca, prin absurd, vreuna din ele ar inlocui Luna pe traiectoria ei circumterestra, imaginea cerului ar fi cu totul alta - comenteaza Big Picture.

Nu numai discurile pe care le-am vedea s-ar deosebi ca marimi, dar si luminozitatile ar fi altele, imaginea insasi si coloritul ar arata diferit, poate chiar si misterul noptii ne-ar produce altfel de emotii.

Permitandu-si fantezia unei asemenea inchipuiri, programatorii au reusit elaborarea unor softuri capabile sa ne ofere imaginea cerului, asa cum ni s-ar infatisa daca in locul Lunii s-ar roti in jurul Pamantului una sau alta din planetele sistemului solar. Pentru noi, cei obisnuiti cu Luna, imaginile ar fi socante, dupa cum se vede mai jos.

Luna, asa cum arata ea pe cerul noptii

Mercur, cea mai mica planeta a sistemului solar, cu dimensiuni apropiate de Luna noastra

Marte, planeta rosie, este cam de doua ori cat Luna. Diferenta n-ar fi foarte mare, dar culoarea roscata ar parea ciudata.

Venus sau Luceafarul, de trei ori si jumatate mai mare decat Luna si de sase ori mai luminoasa. Ar fi nu numai mai mare, dar ar arunca asupra Pamantului atata lumina, incat am putea circula noaptea fara faruri.

Neptun, de 14 ori mai mare decat Luna, ar aparea ca o uriasa sfera albastra.

Uranus este cu putin mai mare decat Neptun.

Saturn este de 35 de ori mai mare decat Luna, dar inelul urias descris de satelitii sai ar face ca, in mare parte din timp, ceva din acest ansamblu sa se afle mereu sub orizont.

Jupiter, de 40 de ori mai mare decat Luna, ar aparea amenintator pe cer si ar obtura o buna parte din bolta.

Fireste, imaginile simulate pe calculator nu pot deveni niciodata realitate, dar ele sugereaza, cel putin din punct de vedere al dimensiunilor si ca luminozitate, ce inseamna planetele, comparate cu Luna.

In rest, atat noi, cat si generatiile care ne vor urma vom privi pe bolta aceeasi Luna si mereu aceleasi micute planete - micute datorita distatelor - care vor naviga in continuare independente printre constelatii, intrucat nu fac parte din ele.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#reprezentari planete bolta, #planete dimensiuni , #planete