Descoperire ce contrazice teoria lui Galilei - planeta plutind in deriva in spatiu

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 12:59
4771 citiri
Descoperire ce contrazice teoria lui Galilei - planeta plutind in deriva in spatiu
Foto: Time

O echipa internationala de astronomi a facut o descoperire neobisnuita, ceva unic, nemaivazut in spatiul cosmic. Planeta descoperita contrazice teoria lui Galileo Galilei, care arata ca planetele orbiteaza in jurul unei stele.

PSO J318.5-22 e o oportunitate unica pentru oamenii de stiinta, care pot studia, astfel, o planeta ce nu orbiteaza in jurul vreunei stele, un gigant de gaz singuratic, scrie Time.

Planeta se afla la doar 80 de ani-lumina departare de Pamant, iformandu-se acum 12 milioane de ani, potrivit Institutului de astronomie din cadrul Universitatii Hawaii.

Planeta a fost identificata cu ajutorul celui mai mare telescop digital Pan-STARRS 1 de la Haleakala, Hawaii. Observatiile astronomilor releva faptul ca aceasta planeta neobisnuita are proprietati similare cu ale planetelor gigantice de gaz, care orbiteaza in jurul unor stele tinere.

Si totusi, PSO J318.5-22 este singura, fara o stea gazda. "Niciodata nu am vazut pana acum un obiect care sa pluteasca liber in spatiu. Planeta are toate caracteristicile planetelor tinere gasite in jurul altor stele, dar este in deriva singura.

Am intrebat adesea daca exista astfel de obiecte solitare, iar acum stim raspunsul", a spus liderul echipei de astronomi, dr. Michael Liu, de la Institutul de Astronomie al Universitatii Hawaii.

In ultimul deceniu, planetele extrasolare au fost descoperite intr-un ritm alert, iar circa o mie au fost gasite prin metode indirecte. Cu toate acestea, foarte putine au fost fotografiate direct.

"Deoarece PSO j318.5-22 nu orbiteaza in jurul unei stele ne va fi mai usor sa o studiem", a declarat dr. Niall Deacon de la Institutul de astronomie Planck din Germania.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#descoperire planeta unica singuratica, #planeta contrazice teoria Galilei, #planeta nu orbiteaza stea, #planeta pluteste singura spatiu, #planeta PSO J318 5 22 , #planete