""
Ziare.com

Furtuna fara precedent pe Saturn

Vineri, 20 Mai 2011, ora 20:48

   

Furtuna fara precedent pe Saturn
Sonda spatiala Cassini si un telescop terestru au urmarit fenomenul de amplificare a unei furtuni gigant din emisfera nordica a lui Saturn. Aceasta "furtuna de primavara", este atat de puternica, incat inconjoara intreaga planeta, aruncand trombe de gaze in atmosfera saturniana.

Furtuna a generat turbulente uriase, formand un vortex de intuneric de 5.000 de kilometri latime. Trombele de gaze au avut efecte dramatice asupra stratosferei, de obicei stabile, a lui Saturn si au generat regiuni de aer cald, care, vazute in infrarosu, stralucesc asemeni unor balize luminoase, informeaza NASA.

"Niciun fenomen de pe Pamant nu poate fi comparat cu aceasta megafurtuna", a declarat Leigh Fletcher, coordonatorul studiului si om de stiinta britanic din echipa Cassini. O astfel de furtuna este extrem de rara. Aceasta este a sasea furtuna observata incepand din 1876. Ultima furtuna de pana acum de pe Saturn a avut loc in 1990, dar niciuna nu a avut o astfel de amploare.

Datele cu privire la temperaturi au fost furnizate de Telescopul urias din Cerro Paranal, Chile, spectometrul cu infrarosu de pe Cassini fiind operat de catre Centrul Goddard pentru Zbor in Spatiu al NASA.

"Dupa noile noastre observatii furtuna a avut efecte majore asupra atmosferei saturniene canalizand energii si aruncand materie pe mari distante, modificand, astfel, curentii atmosferici si creand uriase fluxuri de jeturi serpuitoare si vortexuri gigantice. Furtuna a perturbat evolutia lenta a anotimpurilor pe Saturn", a spus Glenn Orton, co-autor al studiului de la Laboratoarele NASA din Pasadena, California.

Ceea ce paruse la inceput doar o tulburare obisnuita in atmosfera lui Saturn, s-a amplificat intr-atat incat a ajuns sa strapunga brusc stratosfera. Cercetatorii au fost socati de violenta acestei furtuni, care a cauzat cele mai puternice perturbari detectate vreodata in stratosfera saturniana.

"Pe Pamant, avioanele comerciale zboara de obicei in zona stratosferei inferioare pentru a evita furtunile cauzatoare de turbulente", a declarat Brigette Hesman, co-autoare a studiului si om de stiinta la Universitatea din Maryland. "Presupunand ca aceste avioane ar zbura in stratosfera saturniana, cu siguranta nu ar putea evita grozavia unei astfel de furtuni", a adaugat ea.

Puterea fantastica a furtunii de pe Saturn este confirmata si de observarea amestecului rapid al diferitelor straturi atmosferice precum si de cantitatile de acetilena si fosfina, a caror prezenta constituie dovezi ale unor puternice miscari atmosferice. Spectometrele cu infrarosu de pe Cassini au observat cum se framanta particulele de amoniac, acestea tasnind vertiginos in atmosfera cu o putere mult mai mare decat cele ale tuturor furtunilor anterioare.

Echipa de pe Cassini continua sa studieze evolutia furtunii urmand sa trimita curand noi fotografii spectaculoase.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1897 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor