Ziare.com

Inca o planeta capabila sa sustina viata

de Anca Serghescu
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 09:11

   

Inca o planeta capabila sa sustina viata
Astronomii au descoperit o planeta capabial sa sustina viata, in afara sistemului nostru solar.

Planeta se gaseste in zona cunoscuta ca fiind "locuibila", nici prea aproape de soarele sau, insa nici prea departe, astfel incat temperaturile nu sunt extreme, relateaza The Telegraph.

Este vorba despre Gliese 667Cc, care orbiteaza o pitica rosie, aflandu-se la 22 de ani lumina distanta de Pamant.

Piticile rosii sunt cele mai comune stele din vecinatatea soarelui, de obicei fiind orbitate de planete gigantice, gazoase. Insa reanalizand datele obtinute cu ajutorul European Southern Observatory, astronomii au descoperit ca Gliese 667Cc are o componenta solida, avand de 4-5 ori masa Terrei.

Specialisti de la Universitatea Gottingen si California au calculat ca planeta primeste cu 10% mai putina lumina de la steaua sa decat primeste Pamantul de la Soare. Deoarece lumina primita este in spectrul infrarosu, planeta beneficiaza de aproximativ aceeasi cantitate de energie precum Pamantul, ceea ce inseamna ca apa de la suprafata ei ar putea fi lichida, iar temperaturile ar fi comparabile cu cele de pe Terra.

De la descoperirea primei planete extrasolare, in 1995, astronomii au confirmat existenta a aproximativ 760 de planete din afara sistemului nostru solar, dintre care 4 se afla in "zona locuibila".

Daca, deocamdata, se pot detecta, gratie telescopului High Accuracy Radial Planetary Searcher (HARPS) planete de 3-5 ori mai mari decat Terra, pe viitor s-ar putea descoperi si unele cu mult mai mici, care sa aiba de pana la 2 ori masa Pamantului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2894 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor