Misterul planetelor, o veche pasiune a astronomilor si prezicatorilor

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 22:09
3866 citiri
Misterul planetelor, o veche pasiune a astronomilor si prezicatorilor
foto: infoniac

Astronomii au observat totdeauna ca sistemul solar ascunde secrete necunoscute si s-ar putea sa mai ascunda inca si astazi. Pronind de aici, ei au reusit pana la urma sa descopere toate planetele pe care le cunoastem, dar n-au ezitat sa le descoperee si pe cele care... nu exista.

Multe din cercetarile lor s-au confirmat, altele s-au infirmat iar unele mai fac si astazi obiectul dezbaterilor academice complicate - noteaza portalul infoniac.

Un corp ciudat deviaza orbita planetei Uranus

Cativa astronomi din secolul XIX, cercetand independent, au constatat ca un corp necunoscut devia planeta Uranus de pe orbita sa circumsolara. Era clar ca acel corp exercita asupra orbitei un camp gravitational neidentificat.

In 1843, britanicul John Couch Adams a stabilit precis ca, in sistemul nostru solar, exista o planeta necunosucta, care atrage planeta Uranus in camapul sau de gravitatie.

Doi ani mai tarziu, francezul Urbain Le Verrier a calculat exact parametrii cinematici ai enigmaticului corp si a dat alarma in lumea astronomica, determinand-o sa declansezeze o adevarata vanatoare a planetei lipsa.

Asa se face ca, in 1846, a fost descoperita planeta Neptun, necunoscuta pana atunci. Ulterior s-a constaat ca existenta ei o observase si Galileo, cercetand cerul, dar crezuse ca este o stea oarecare si nu o planeta.

Planeta "X": o pitica

La inceputul secolului XX, americanul Percival Loewll a observat miscari inexplicabile ale maselor mari gazoase din zona orbitei lui Uranus si a lui Neptun. Nu putea fi vorba de o noua planeta, intrucat niciun camp gravitational planetar nu era deviat, dar se petrecea un fenomen neobisnuit, pe care Loewll l-a denumit planeta "X".

Abia in 1930, astronomii au desoperit in sistemul solar o mica planeta, pe care au numit-o Pluto. In 2006, s-a stabilit insa ca Pluto nu are caracteristicile unei planete reale, datorita efectelor slabe ale campului ei gravitational. In prezent, ea este catalogata - ca multe altele - in grupa "planete pitice".

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. In 1978, s-a constatat ca Pluto este prea mica pentru a fi singura cauza a perturbatiilor din masele gazoase interplanetare. Ca urmare astronomii sunt in cautarea celei de a zecea planeta. Probabil, tot pitica.

Nibiru, marele mister al cosmosului

In 1995, o oarecare Nancy Lieder a prezis sfaristul lumii, ca urmare coliziunii Terrei cu o giganta planeta invizibila, numita Nibiru, care rataceste printre orbitele circumsolare.

Spusele ei au facut valva, cand scriitorul american Zecharia Sitchin a confirmat ca cele afirmate se regasesc in unele texte sumeriene. Din ele rezulta ca viata a aparut pe planeta Nibiru, de unde a ajuna pe Terra la o prima coliziune, in vremuri imemorabile. O a doua coliziune este imineta.

Cercetarile academice au dovedit insa ca scriitorul Zecharia Sitchin tradusese gresit textele sumeriene, nefiind un bun cunoscator al acestei limbi antice.

Misterioasa planeta Tyche

Doi respectabili astronomi americani, Johnny Mathis si Daniel Uitmir, de la Louisiana Lniversity Lafayette, SUA, au calculat in 1999 si reconfirmat tot prin calcule in 2011 ca undeva, la marginea sistemului solar, graviteaza o planeta de 4 ori mai mare decat Jupter pe care au numit-o Tyche.

Teoria lor incerca sa explice traectoriile cometelor, atat de enigmatice pentru astronomie. Ei au reusi sa atraga atentia specialistilor pana cand unii din ei au incercat sa demonstreze ca Tyche si Nibiru este acelasi corp ceresc.

Cum insa teoria despre Nibiru era deja compromisa, noul concept despre Tyche a cazut rapid in desuetudine. Calculele s-au dovedit gresite.

Cea mai enigmatica dintre planete: geamanul lui Neptun

In martie 2012, brazilianul Gomes Rodney, de la Observatorul National al Baziliei a prezentat modele computerizate, elaborate pe softuri complexe, care demonstrau ca, la marginea sistemului solar, graviteaza o planeta, copie fidela a planetei Neptun.

Argumentul sau era ca numai astfel se explica forma foarte alungita a unor obiecte spatiale situate dincolo de orbita lui Neptun, inclusiv planeta pitica Sedna - aflata si ea in faza de enigma.

Deocamdata comunitatea astronomica este rezervata, atata timp cat chiar si autorul complicatului soft s-a marginit la deductii teoretice. Este greu sa contrazici softul, dar nici nu poti lasa neobservat faptul ca nu s-a reusit pana azi observarea enigmaticei planete cu niciun aparat.

Probabil ca cercetarile vor mai dura. Pana atunci, putem sta linistiti, pentru ca - din fericire - descoperirea nu prezice vreo apocalipsa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sistemul solar, #planete necunoscute, #planete pitice , #planete