Misterul temperaturii solare de 2 milioane de grade Celsius, elucidat

Luni, 01 August 2011, ora 14:30
19756 citiri
Misterul temperaturii solare de 2 milioane de grade Celsius, elucidat
Foto: maxisciences

Temperatura coroanei solare poate atinge valoarea de 2-3 milioane de grade Celsius, de 200 de ori mai mult decat cea inregistrata de suprafata Soarelui. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest fapt se datoreaza undelor din atmosfera astrului solar, care transporta energie prin intermediul campului magnetic.

Coroana Soarelui, stratul atmosferei sale, este mai fierbinte de pana la 200 de ori, decat suprafata vizibila a astrului, informeaza MaxiSciences.

Temperatura de la suprafata Soarelui atinge aproximativ 6.000 de grade Celsius, in timp ce la nivelul coroanei solare, aceasta poate ajunge la 2-3 milioane de grade Celsius. Acest fapt se produce, cu toate ca zona coroanei solare se afla la distanta de centrul astrului, unde au loc reactii nucleare si care produc o caldura uriasa.

Oamenii de stiinta s-au intrebat de unde si cum aceasta energie suplimentara ajunge la coroana solara - deoarece este nevoie de energie pentru a incalzi coroana solara, pentru a accelera vanturile solare, ce ating viteze de sute de kilometri pe secunda si se propaga in toate directiile, inclusiv spre Pamant, au evidentiat Scott McIntosh si colegii sai in revista Nature.

Hannes Alfven, fizician suedez, laureat al premiului Nobel in 1970, a prezis existenta undelor, care transporta aceasta energie prin intermediul liniilor campului magnetic, ce traverseaza plasma coroanei solare.

Pana atunci, aceste unde nu fusesera detectate in cantitati suficiente pentru a explica de unde provine aceasta energie.

Datorita imaginilor high-definition luate in ultraviolet cu ajutorul Observatorului NASA, echipa condusa de Scott McIntosh a fost capabila sa detecteze un numar foarte mare al undelor respective, numite unde Alfven, in onoarea fizicianului suedez.

Aceste unde se propaga cu viteze foarte mari, de 200-250 de kilometri pe secunda, inauntrul plasmei in miscare. Cu un flux de energie de ordinul a 100-200 de watti pe metru patrat, aceste unde "sunt suficiente pentru a furniza energia necesara propulsarii vanturilor solare si pentru a compensa pierderile de caldura, din zonele linistite ale coroanei solare", se arata in studiul oamenilor de stiinta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#temperatura coroana solara, #descoperire coroana solara, #temepratura suprafata solara, #unde atmosfera soare, #camp magnetic soare , #planete