Misterul vietii extraterestre - planeta Marte se trezeste la viata?

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 21:00
6754 citiri
Misterul vietii extraterestre - planeta Marte se trezeste la viata?
Foto: Daily Galaxy

Marte a avut in trecut atmosfera, gravitatie, precum si apa din abundenta. Ele au disparut acum, insa aceasta planeta ar putea intra intr-un ciclu al renasterii, cred oamenii de stiinta.

Aceasta planeta pustie este folosita pentru a putea determina originea altor forme de viata in Univers, precum si diversitatea acestora. Marte are un trecut "viu", se pare.

"Daca vom putea merge pe Marte pentru a gasi dovezi ale unor forme de viata din trecut, atunci vom dovedi ca viata a rezultat din procese chimice in intreg Universul", afirma Robert Zubrin, de la o organizatie care se ocupa cu studierea acestei planete, potrivit Daily Galaxy.

Misiunile noastre acolo au trimis posibile dovezi ale vietii pe Marte, insa totul este neclar. Nu se stie de exemplu, ce anume produce metanul pe Marte, acum. Acesta se descompune sub actiunea razelor ultraviolete in aproximativ 400 de ani. Acest lucru inseamna ca el este produs in continuare de o anumita sursa.

Misterul din adancul lui Marte

Misiunile Viking din anii 1976 si 1977 au fost neconcludente, caci ele nu au putut patrunde in adancul acestei planete. Este nevoie de o sondare in adancurile "planetei rosii", totul pentru a gasi adevaratele ei resurse.

Se stie ca exista cu siguranta forme extreme de viata. Ele ar putea supravietui oriunde. Noile informatii obtinute arata ca Marte ar fi putut avea viata pe ea cu trei miliarde de ani in urma. Atunci, pe aceasta planeta existau lacuri. Acum este posibil sa se faca determinari mult mai precise in legatura cu etapele prin care Marte a trecut.

Cel care se bucura de noi metode de investigare este profesorul Jan Peter Muller, de la Mullard Science Laboratory, apartinand de University College din Londra. El este increzator in ceea ce se va descoperi si spune ca determinarile pot fi facute cu mai multa precizie.

Misterul in legatura cu viata pe Marte persista inca, dar el va fi rezolvat, avand in vedere tehnologia existenta si misiunile viitoare. Perioadele "vii" din trecutul planetei ar putea reveni.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#marte viata extraterestri univers, #pamant nasa misiune viking , #planete