NASA: Calea Lactee are cel putin 300 de milioane de planete pe care se poate locui

Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 01:40
6960 citiri
NASA: Calea Lactee are cel putin 300 de milioane de planete pe care se poate locui
Foto: Pixabay (Arhiva)

Galaxia noastra este plina de planete potential locuibile - cel putin 300 de milioane, potrivit NASA.

Telescopul spatial Kepler al agentiei spatiale americane a petrecut noua ani intr-o misiune de vanatoare de planete si a identificat mii de exoplanete din galaxia noastra inainte de a ramane fara combustibil, relateaza CNN, citata de Digi 24.

Cu toate acestea, intrebarea principala a misiunii initiale a ramas: cate dintre aceste planete sunt locuibile?

Oamenii de stiinta din intreaga lume au analizat datele lui Kepler si sustin ca au gasit raspunsul. Potrivit cercetarilor publicate in The Astronomical Journal, exista aproximativ 300 de milioane de lumi potential locuibile in galaxia noastra, adica planete telurice (formate din roci si metale) capabile sa sustina apa lichida la suprafata lor.

NASA a declarat ca acest numar este o aproximare conservatoare si "ar putea fi mult mai multe".

Unele dintre aceste planete descoperite ar putea fi suficient de aproape de sistemul nostru solar pentru a fi considerate "vecini interstelari", cea mai apropiata fiind la aproximativ 20 de ani lumina distanta.

"Kepler ne-a aratat deja ca exista miliarde de planete, dar acum stim ca o bucata buna din acele planete ar putea fi telurice si locuibile", a declarat Steve Bryson, cercetator NASA si autorul principal al studiului.

"Desi acest rezultat este departe de a fi o valoare finala, iar apa de pe suprafata planetei este doar unul dintre numerosii factori care sustin viata, este extrem de interesant faptul ca am calculat ca aceste lumi sunt atat de comune cu o incredere si o precizie atat de ridicata", a adaugat Bryson.

Studiul a fost o colaborare globala intre oamenii de stiinta ai NASA care au lucrat la misiunea Kepler si cercetatorii de la agentii spatiale internationale, din Brazilia pana in Danemarca.

Conditiile pentru a sustine viata

In Calea Lactee exista intre 100-400 de miliarde de stele, conform estimarilor NASA. Fiecare dintre acestea gazduieste probabil cel putin o planeta- ceea ce inseamna ca exista miliarde de planete si doar cateva mii au fost descoperite pana acum.

O multime de factori influenteaza daca o planeta poate sustine viata, inclusiv atmosfera si compozitia sa chimica. Dar, pentru a restrange zecile de miliarde de optiuni, cercetatorii din acest studiu s-au concentrat pe cateva cerinte de baza.

Au cautat stele similare Soarelui ca varsta si temperatura pentru a nu fi prea calde sau active. De asemenea, au cautat exoplanete cu o circumferinta similara Pamantului si le-au selectat pe cele care ar putea fi formate din roci.

Totodata, au luat in considerare si distanta fiecarei planete de steaua ei- sa nu fie nici prea aproape, pentru ca altfel apa s-ar putea vaporiza, dar nici prea departe pentru ca apa ar putea ingheta.

"Zona Goldilocks"

O planeta locuibila trebuie sa se afle in zona "tocmai potrivita", sau asa-numita zona Goldilocks, pentru a sustine apa lichida la suprafata sa.

Estimarile anterioare ale numarului de planete locuibile nu reflectau modul in care temperatura si energia unei stele ar putea fi absorbite de planetele sale, a declarat comunicatul NASA.

De aceasta data, oamenii de stiinta au reusit sa includa si acesti factori in analiza lor, multumita datelor suplimentare adunate de misiunea Gaia a Agentiei Spatiale Europene care realizeaza o harta 3D a galaxie noastre.

"Am stiut intotdeauna ca definirea capacitatii de a sustine viata doar prin prisma distantei fizice a unei planete fata de steaua sa, astfel incat sa nu fie prea cald sau prea rece, ne lasa cu o multime de supozitii", a declarat Ravi Kopparapu, cercetator NASA si co-autor al studiului.

Dupa calcularea acestor factori, cercetatorii au folosit o estimare conservatoare ca 7% din stelele asemanatoare Soarelui ar putea gazdui lumi locuibile. Dar rata ar putea fi de pana la 75%, spun oamenii de stiinta.

NASA a declarat ca va colabora cu alte agentii spatiale pentru a perfectiona estimarea in cercetarile viitoare, ceea ce va ajuta la modelarea planurilor pentru urmatoarele etape ale descoperirilor de exoplanete si construirea noilor telescoape.

In prezent, misiunea TESS a NASA este cel mai recent "vanator de planete" care cauta exoplanete.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Calea Lactee, #NASA, #planete locuibile , #planete