Ne apropiem de cea mai ciudata planeta din sistemul solar

Sambata, 12 Martie 2011, ora 20:55
7517 citiri
Ne apropiem de cea mai ciudata planeta din sistemul solar
Foto: Fox News

Vom face cunostinta de aproape cu o planeta care este mediul unor extreme: Mercur. Aceasta este cea mai ciudata planeta din sistemul solar si a ramas inca misterioasa pentru oamenii de stiinta.

Mereu am fost fascinati de Marte sau de inelele planetei Saturn, dar nu ne-am indreptat atentia atat de mult si asupra lui Mercur. Ceea ce este ciudat pe aceasta planeta este ca o zi pe Mercur dureaza cumva cat un an acolo, scrie Fox News. O zi pe Mercur dureaza 58.646 zile, asta insemnand ca intr-un an planeta face o rotatie si jumatate in jurul axei proprii.

Desi este cea mai apropiata de Soare, Mercur ar putea avea in craterele sale tone de gheata, sustin oamenii de stiinta. In 17 martie, pe orbita acestei planete va ajunge misiunea NASA, Messenger. Ea se va afla la o distanta de doar 200 de kilometri de suprafata lui Mercur.

Cu doar cateva zile inainte de acest eveniment va fi cel mai bun moment pentru a putea vedea planeta de pe Pamant fara telescop. Este ceea ce sustine Geoff Chester, de la un observator astronomic american din Washington.

Mercur este mai mica decat Luna si nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Cauza este aceea ca se afla la o distant mult mai mare de Pamant. Jupiter va putea fi vazuta incepand cu data de 13 martie in partea de vest, la zece grade peste orizontul vestic.

Jupiter este alcatuita din cele mai dense materiale. NASA a mai trimis o misiune acolo in anii 1974 si 1975 (sonda spatiala Mariner) dar si in 2088 si 2009, tot prin Messenger. Bugetul de acum alocat misiunii este de 446 milioane de dolari, iar Messenger va calatori in jurul lui Mercur timp de un an. In acelasi timp, ea va trebui sa faca fata atractiei enorme exercitate de Soare. Unele parti ale navetei spatiale se vor topi in timpul misiunii pe orbita.

Specialistii vor analiza structura geologica a planetei de la cea mai mica distanta la care s-a ajuns pana acum fata de suprafata ei. Nu se stie cu siguranta daca se vor putea obtine imagini detaliate cu craterele sale si cu continutul acestora.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#mercur misiune nasa messenger, #luna pamant soare sistem solar , #planete