Ziare.com

Noua planeta descoperita in zona locuibila

de Anca Serghescu
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:50

   

Noua planeta descoperita in zona locuibila
O echipa de astronomi formata din englezi si germani a descoperit o planeta orbitand un soare la o distanta potrivita pentru ca un climat asemanator Terrei sa se regaseasca si sa poata sustine viata.

Echipa a gasit, de fapt, trei planete orbitand steaua la 44 de ani lumina distanta, insa numai una se afla in asa-zisa zona locuibila, spatiu de jur imprejurul soarelui unde temperaturile nu sunt nici prea mari, nici prea mici pentru ca apa in stare lichida sa poata exista.

HD 40307, o veche stea pitica, se afla intr-o regiune unde nu exista niciun motiv pentru care climatul sa nu poata sustine viata, a explicat Guillem Angla-Escude, de la Universitatea germana Goettingen, care a condus cerceatea in parteneriat cu Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, conform ScienceDaily.

Planeta care a atras atentia specialistilor, HD 40307g, are o masa de cel putin 7 ori cea a Pamantului insa primeste lumina si caldura de la soarele sau intocmai ca Terra.

Mai bine de 800 de planete au fost descoperite in afara sistemului nostru solar de la inceputul anilor '90, insa numai mica parte din ele se afla in zona locuibila. Si mai putine sunt cele care se rotesc, astfel incat sa existe atat lumina, cat si intuneric, adica un mediu asemanator celui oferit pe Pamant. In restul cazurilor o parte din planeta se afla in intuneric constant.

Planeta recent descoperita este cea mai apropiata de Terra, din zona locuibila, care sa ofere aceste conditii, a declarat astronomul britanic Hugh Jones pentru Reuters.

Celelalte planete care obiteaza steaua HD 40307 o fac la o distanta prea mica pentru a putea sustine viata, pentru a avea conditii in care apa sa se afle in stare lichida. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul telescopului montat in desertul Atacama, din Chile.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4019 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor