Noul inel al lui Saturn ar putea ascunde un miliard de planete

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 10:07
4806 citiri
Noul inel al lui Saturn ar putea ascunde un miliard de planete

Diametrul noului halou al lui Saturn are o dimensiune de aproximativ 20 de ori diametrul planetei si ar putea ascunde aproximativ un miliard de planete, unele in mod cert avand dimensiuni comparabile cu ale Pamantului.

Dr. Anne Verbiscer de la Departamentul de Astronomie de la Universitatea din Virginia este unul dintre descoperitorii unui nou inel enorm, exterior planetei Saturn.

Cu ajutorul telescopul spatial Spitzer, aflat in prezent la 107 milioane de km de Terra, astronomii americani au descoperit recent un inel imens in jurul lui Saturn, mult mai mare decat celelalte inele cunoscute pana acum, precizeaza publicatia de specialitate DailyGalaxy.

Imagini filmate cu aurora de pe Saturn (Video)

Centura formata din praf cosmic, asteroizi si planete are o orbita inclinata la 27 de grade fata de planul inelului principal al planetei, incepand de la o departare de 6 milioane de km pana la 12 milioane km. Se presupune ca unul dintre satelitii lui Saturn, Phoebe, se gaseste in acest inel care este si sursa care l-a creat.

Aceasta recenta descoperire va ajuta la rezolvarea misterului legat de unul dintre satelitii lui Saturn, Iapetus, care prezinta o anomalie, pe o parte se vede luminos in timp ce cealalta parte este invaluita in intuneric, un "yin-yang" cosmic.

Inelul nu a fost observat pana acum deoarece este format din particule care difuzeaza lumina si din cauza folosirii cu precadere de catre specialisti a unor telescoape acomodate in domeniul vizibil.

NASA: Ar putea exista viata pe satelitul lui Saturn

Telescopul spatial Spintzer a reusit sa inregistreze stralucirea prafului solar rece avand o temperatura medie de aproximativ 80 de grade Kelvin (minus 316 grade Celsius), datorita posibilitatilor sale de detectie in infrarosu si in domeniul radiatiei termice.

Entuziasmata de descoperirea facuta, dr. Anne Verbiscer a declarat ca "volumul acestui inel si natura sa ar putea ascunde un miliard de planete in interiorul sau".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#nou inel saturn, #miliarde planete inel Saturn, #inel sateluti Saturn , #planete
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
Dumnezeu lucreaza, va distruge omenirea cum a distrus Sodoma si Gomora si va crea alti adami si eve in alta planeta:-)