O gaura neagra masiva devoreaza o planeta gigantica de gaz (Video)

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 17:43
5174 citiri
O gaura neagra masiva devoreaza o planeta gigantica de gaz (Video)

O gaura neagra ce pare sa fi dormit in ultimii 20-30 de ani s-a trezit si a luat un mic dejun copios, constand in parti dintr-o planeta ce are de 30 de ori masa lui Jupiter.

Totul s-a intamplat recent in galaxia NGC 4845, la o distanta de 47 de milioane de ani lumina. Oamenii de stiinta au surprins "trezirea" gaurii negre si imensul ei apetit, relateaza Gizmodo.

Pe baza informatiilor la care au avut acces, oamenii de stiinta din cadrul Agentiei Spatiale Europene au realizat o simulare a fenomenului vazut, din care se poate vedea cum gaura neagra consuma o parte din gigantul de gaz.

Potrivit acestora, obiectul cosmic devorat partial poate fi o planeta cu o masa mica, insa mai mare decat cea a Jupiter, sau o pitica maro. Gaura neagra nu a facut decat sa guste deocamdata din planeta, lipsindu-o de 10% din masa sa.

Descoperirile au fost facute cu observatorul spatial Integral, al Agentiei Spatiale Europene, se anunta pe site-ul institutiei. Pana acum niciodata nu a fost detectat un nivel atat de mare de energie in galaxia mentionata.

"Observatiile au fost complet neasteptate, dintr-o galaxie care a fost tacuta cel putin 20 - 30 de ani", a declarat Marek Nikolajuk, de la Universitatea poloneza Bialystok, autorul studiului publicat de Astronomy & Astrophysics.

Se estimeaza ca gaura neagra din centrul galaxiei NGC 4845 are o masa de circa 300.000 de ori mai mare decat soarele nostru.

Eveniment similar, anuntat si in galaxia noastra, anul acesta

Curand, un eveniment similar va avea loc si in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, poate chiar anul acesta estimeaza oamenii de stiinta. Desi in meniul gaurii negre din galaxia noastra nu se afla nici planete, nici pitice maro, un nor de gaz compact, cu o masa de cateva ori mai mare decat ce a Pamantului, se indreapta catre gaura neagra, urmand sa-si intalneasca destinul curand.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#planeta devorata gaura neagra, #planeta gaura neagra NGC 4845, #gaura neagra devoreaza planeta video , #planete
Comentarii