O noua exoplaneta descoperita de astronomi

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 21:06
1697 citiri
O noua exoplaneta descoperita de astronomi
Foto: Ziare.com

Un grup de cercetatori de la Universitatea Berkeley, California in colaborare cu cei de la Universitatea de Stat din San Francisco, condusi de profesorul Kaspar von Braun, au descoperit o exoplaneta interesanta in sistemul stelei duble 55 din constelatia Rac.

Conform datelor detinute exista o mare probabilitate referitor la posibilitatea existentei vietii pe aceasta planeta, descoperirea provoacand deja dezbateri aprinse in lume stiintifica, precizeaza Pravda.

Situata la o distanta de 40 de ani lumina de Terra, steaua dubla 55 Cancri, cunoscuta de astronomi ca fiind HD 75.732, a atras atentia oamenilor de stiinta, deoarece, fiind formata din steaua Cnc 55 A, care are caracteristici asemanatoare Soarelui nostru, in ceea ce priveste masa, dimensiunile sale(0,9 din cea a Soarelui), luminozitatea si o stea mai putin masiva, o pitica rosie 55 CNS B care orbiteaza la o distanta de aproximativ 1000 de unitati astronomice de prima.

In jurul lor orbiteaza 4 planete descoperite inca din 1990. In 2007, profesorul Geoffrey Marcy a descoperit cea de a cincea planeta 55 Cnc F, a carei masa este egala cu 0,155 din masa lui Jupiter(aproximativ de 46 de ori masa Pamantului).

Echipa profesorului von Braun cu ajutorul interferometrului optic Chara au reusit sa clarifice parametrii astrofizici ai stelei, determinand exact orbita planetei 55 Cnc F.

Conform estimarilor cercetatorilor, exoplaneta are o temperatura care variaza intre minus 52 de grd. Celsius, si 28 de grd. Celsius, existand probabilitatea ca aceasta sa aiba o suprafata solida si in plus sa retina apa sub diferite forme de agregare.

Un astronom de la Institutul Astronomic din Sankt Petersburg, din cadrul Universitatii de Stat Roman Baluev, considera ca noua 55 Cnc F "este doar o candidata la statutul de planeta extrasolara".

Incepand din 1994 au fost descoperite peste 250 exoplanete, neexistand pana in prezent date certe si dovezi privitor la existenta vietii pe aceste corpuri ceresti.

Cercetatorii continua cautarile intre planeta 4 si 5 existand posibilitatea de a mai exista exoplanete mai mici asemnatoare Pamantului.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#exoplaneta locuibila, #spatiu Calea Lactee , #planete