Ocean ascuns pe Pluto?

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:04
2965 citiri
Ocean ascuns pe Pluto?

Doua indexuri (Planetary Habitability Index si Earth Similarity Index) ce fac referire la cat de locuibile sunt alte planete, Titan si Gliese 581g aflandu-se in top, au fost date recent publicitatii.

Marte, Europa, satelit al planetei Jupiter, Jupiter, Saturn, Venus si Enceladus, satelit al lui Saturn, si-au facut si ele loc in acest clasament, la fel ca si Ganymede si Callisto.

Insa privirile oamenilor de stiinta incep sa se indrepte si catre Pluto, unde in 2015 va ajunge o sonda spatiala NASA, New Horizons, care sa cerceteze conditiile de pe acesta planeta.

Lista astrilor pe care ar putea exista viata

Daca pe Europa, dupa cum arata analizele recente, s-ar putea afla un ocean de adancime sub crusta de gheata aflata la suprafata, la fel pe Enceladus, satelitul lui Saturn, unde exista si gheizere uriase de vapori de apa si particule de gheata, iar pe Titan, satelitul lui Saturn, un ocean de apa imbogatita cu amoniac, iar la suprafata lacuri si mari din metan lichid, pe Pluto, aflata la marginea rece a sistemului nostru solar, s-ar putea gasi un ocean subteran, conform Physorg.

Exista oceane ascunse pe satelitul lui Saturn?

Desi oamenii de stiinta au toate motivele sa creada asta, adevarul nu se va sti mai devreme de 2015, cand sonda spatiala New Horizons va ajunge pe Pluto. Va fi atunci cercetata atat planeta pitica, cat si luna sa, Charon. Atunci se va sti daca intr-adevar sub suprafata se ascunde un ocean, deschizandu-se astfel posibilitatea ca pe planeta sa se gaseasca apa in stare lichida.

Noile cercetari arata nu numai ca este posbil ca un astfel de ocean sa existe, ci si ca este foarte probabila o astfel de ipoteza.

Suprafata lui Pluto este compusa dintr-un strat subtire de gheata nitrogenica, ce acopera un invelis de apa inghetata. Specialistii sunt de parere ca daca exista o bombare sesizabila catre ecuator, asta ar trada existenta unui ocean primordial sau a unui invelis lichid care a inghetat cu multa vreme in urma. Un strat lichid ar face ca suprafata de gheata sa pluteasca, astfel ca nu ar mai exista o bombare.

In plus, daca vor fi observate pe suprafata lui Pluto crapaturi mari, asemeni celor de le Europa si Enceladus, dar si a celor din Antarctica, asta ar putea trada un ocean subteran. La fel, daca vor fi gasite gheizere, cum sunt cele de pe Enceladus, acestea ar putea indica un ocean.

In ceea ce priveste compozitia lui Pluto, aceasta poate oferi indicii cu privire la existenta vietii. Daca interiorul planetei pitice contine izotopi radioactivi, cum este potasiul - ceea ce este foarte probabil, din primele cercetari - acestia ar putea oferi indeajuns de multa caldura cat sa se mentina o temperatura relativ ridicata si in ocean, dupa cum explica cercetatorul Francis Nimmo de la Universitatea din Santa Cruz, California. Iar apa lichida si caldura sunt deja premize promitatoare pentru viata.

Desi este greu de crezut ca pe Pluto ar putea exista viata, daca pe planeta pitica exista un ocean, atunci sunt sanse mari ca si alte corpuri din centura Kuiper sa fie mai ospitaliere decat se credea, chiar locuibile.

"In acest caz, si acestea au oceane, din moment ce unele sunt similare, ca si marime, cu Pluto", a mai spus cercetatorul. Acestea ar putea sa aiba nu doar apa lichida, dar si ingredientele necesare vietii pe care Pluto sigur nu le are.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#ocean Pluto, #viata Pluto, #planete apa lichida, #astri locuibili, #viata planete, #planete locuibile , #planete