Prezenta super-vulcanilor pe Marte, confirmata in premiera

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 14:14
1974 citiri
Prezenta super-vulcanilor pe Marte, confirmata in premiera

Pentru prima oara un studiu confirma faptul ca pe Marte au existat super-vulcani, ale caror eruptii era de mii de ori mai mari decat cea de a Mount St. Helens, in Washington, din 1980.

Craterele de pe Marte sunt binecunoscute, insa se credea ca acestea sunt rezultatul impactului unor asteroizi sau meteoriti cu planeta. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca unele dintre acestea sunt, de fapt, ramasitele unor vulcani.

Desi rece in prezent, planeta rosie a fost scena unor eruptii catastrofale in trecut, explica autorul studiului, Joseph Michalski, geolog in cadrul Planetary Science Institute in Tucson. Cercetand de la distanta suprafata nordului planetei, una plina de cratere, numita Arabia Terra, una din aceste gropi i-a atras atentia cercetatorului. E vorba despre depresiunea numita Eden Patera, deosebita de restul.

Adanca de aproape 2 kilometri, aceasta nu pare sa fie rezultatul impactului cu un asteroid. Un astfel de crater se erodeaza in timp, ceea ce, in acest caz, nu s-a intamplat. Ii lipsesc si alte caracteristici, in schimb pare aproape sigur ca aici s-ar fi gasit un super-vulcan, a carui explozie, extrem de puternica, a cauzat aparitia acestei gropi gigantice.

Practic, dupa golirea camerei magmei, vulcanul s-a prabusit pur si simplu. Acesta ar putea fi motivul pentru care nu s-au gasit pana acum pe Marte super-vulcani sau macar ramasite ale acestora.

Se estimeaza ca o astfel de eruptie a trimis in aer miliarde de tone de cenusa vulcanica, transformand complet mediul inconjurator.

Cu siguranta proportiile unei astfel de eruptii au fost greu de imaginat, daca craterul rezultat are un diametru de aproape 3 kilometri, relateaza Los Angeles Times.

Se estimeaza ca astfel de eruptii erau comne pe Marte in primul miliard de ani.

In prezent sunt studiate si alte cratere care ar putea avea origini vulcanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#supervulcani Marte, #cratere origine vulcanica Marte, #cratere vulcani Marte, #vulcani Marte , #planete
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
Ce usor este sa vorbesti dupa ce vezi niste poze despre eruptii de