Ziare.com

Romania participa la programul spatial NASA - Mars Desert Research Station

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:31

   

Romania participa la programul spatial NASA - Mars Desert Research Station
Agentia Spatiala Romana (ROSA) a coordonat, in perioada 15-29 ianuarie 2011, prima misiune de simulare romaneasca a unei misiuni pe Marte, RoMars 2011.

Sase tineri cercetatori romani vor conduce experimente stiintifice la baza de cercetari martiene MDRS (Mars Desert Research Station) din statul Utah, SUA, apartinand Mars Society, precizeaza Rosa."

Programul pentru Mars Desert Research Station - MDRS, pentru 2011 a fost finalizat si se desfasoara la centrul de cercetare situat in San Rafael Swell din Utah.

Echipa multinantionala va participa la misiuni de simulare in cadrul acestui program, pana pe 7 mai 2011, cele 8 echipaje fiind deja pregatite, precizeaza UniverseToday.

Echipajul romanesc ROMARS si-a incheiat stagiul pe 29 ianuarie 2011. Datorita locatiei sale, MDRS prezinta un mediu ideal de studiu al conditiilor existente pe planeta Marte, iar participarea la o misiune de simulare este unul dintre pasii premergatori explorarii altei planete.Prin trimiterea unui echipaj propriu, format din cercetatori si colaboratori ai sai, Agentia Spatiala Romana se alatura astfel NASA si Agentiei Spatiale Europene (ESA), care au participat la randul lor la astfel de misiuni de simulare la MDRS.

Echipajul RoMars 2011, comandat de catre Virgiliu Pop, cercetator ROSA, numara sase tineri romani - trei barbati si trei femei - cu diverse specializari:

- Iulia Jivanescu - geologul misiunii - are 26 de ani si este cercetator stiintific la ROSA, unde lucreaza in domeniul aplicatiilor spatiale - departamentul de teledetectie si sisteme informationale geografice.
- Dragos Bratasanu - ofiterul de presa al misiunii are 26 de ani si este cercetator stiintific la ROSA, unde lucreaza in domeniul procesarii imaginilor de satelit si aplicarea acestora in combaterea efectelor dezastrelor naturale.
- Florin Mingireanu - inginerul misiunii, astronom al misiunii - are 27 de ani si este cercetator stiintific la ROSA, unde lucreaza in domeniul propulsiei si controlului atitudinii satelitilor.
- Beatrice Gilea - biologul misiunii - are 25 de ani si este biolog la ICAResearch & Development in Bucuresti, unde analizeaza calitatea microbiologica a alimentelor si a apei potabile.
- Haritina Mogosanu - ofiter responsabil cu biosecuritatea si sera hidroponica, astronom al misiunii - are 37 de ani si este specialista in managementul mediului inconjurator, fiind angajata in cadrul directieide biosecuritate a Ministerului Agriculturii din Noua Zeelanda.

Misiunea RoMars2011 are ca scop si popularizarea explorarii spatiului cosmic in randul publicului.

Citeste mai multe despre misiune NASA Marte misiune ROSA Marte
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1424 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat costa sau se simuleaza ca costa

Pe banii cui ?Rudele cui ? Daca se intorc mai multi ?

 

prefect

misiune indeplinita ca si ce-a de anul trecut lansarea in premierea mondiala in reluare de vro 6-7 ori a unei misiuni esuate din stdiul de desen-animat made in romarlica, balon de sapun sa ridice o tigareta pana la inaltimea statuii libertatii poi tigareta trebuia aprinsa ca na mai fumat madame de cand au cocotat-o pe piedestal......vraji-vrajeli!!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor