""
Ziare.com

Succes in premiera pe planeta Marte

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 13:37

   

Succes in premiera pe planeta Marte
Agentia Spatiala americana a reusit o premiera prin intermediul sondei Curiosity, aflata pe Marte. Aceasta a facut prima gaura intr-o roca de pe "planeta rosie".

Sonda spatiala a NASA a facut o gaura intr-o roca de pe Marte pentru a preleva materialul pe care sa il analizeze in laboratorul pe care il are la bord, scrie Fox News. Aceasta operatiune marcheaza o noua premiera pentru Curiosity pe Marte, ea aterizand acolo in vara anului 2012.

Curiosity va incerca sa determine daca pe Marte au existat conditii favorabile dezvoltarii microbilor. Sofisticata sonda a NASA, de marimea unei masini, are un brat robotic pe care il foloseste in acest scop. Specialistii NASA au ghidat roverul spre o roca ce indica prezenta apei in trecut.

Inca o reusita a NASA

Imaginea primita de NASA arata ca operatiunea a fost o reusita, specialistii de aici asteptand acum si rezultatele analizelor care vor fi efectuate pe Marte. Pregatirea acestei sarcini a durat cateva zile, timp in care specialistii aflati pe Pamant au transmis comenzile necesare catre Curiosity. Niciuna dintre misiunile anterioare ale americanilor nu a dat rezultatele dorite in privinta analizei mostrelor de sol martian.

Printre ele s-au aflat Opportunity, Spirit si Phoenix, cea din urma aterizand pe Marte in anul 2008. Acum, pentru Curiosity vor fi necesare cateva zile pana cand mostra prelevata va ajunge in laboratorul de la bordul acestei masinarii sofisticate, in valoare de 2,5 miliarde de dolari. Coordonatorul misiunii, Richard Cook, a afirmat ca aceasta sarcina a gauririi unei roci martiene va fi cea mai dificila de pana acum pentru Curiosity, de la aterizarea din 2012.

In plus, NASA nu a apucat sa testeze inca de la distanta instrumentele care realizeaza aceasta operatiune. Dupa ce analizele vor fi facute, Curiosity se va indrepta catre un munte martian, calatorie care va dura noua luni. Calatoria pe munte va avea ca scop descoperirea de molecule organice, elementele de baza ale vietii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3213 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor