O noua lumina asupra razboiului Crestinismului contra paganismului: Izbanda lui Iisus in fata lui Pilat

Sambata, 17 Aprilie 2021, ora 00:30
4649 citiri
O noua lumina asupra razboiului Crestinismului contra paganismului: Izbanda lui Iisus in fata lui Pilat
Iisus in fata lui Pilat FOTO: wikimedia

O investigatie recenta facuta de un istoric arunca o noua lumina asupra nasterii Crestinismului, ca o religie majora in lume. Crucificarea lui Iisus Hristos si rolul lui Pontius Pilat au dus la un adevarat razboi intre adeptii noii credinte si cei care militau impotriva raspandirii ei.

Desi Crestinismul a existat inca de la jumatatea secolul I d.Hr., el a devenit principala religie din Imperiul Roman, de-abia peste mai mult de 250 de ani, potrivit Independent.

O cercetare amanuntita asupra razboiului propagandei dramatice dintre cele doua tabere, una pro-crestinism si alta impotriva noii credinte initiate de Iisus Hristos, a fost realizata de David Lloyd Dusenbury, istoric american de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

El a scris recent o carte pe aceasta tema, intitulata: "The Innocence of Pontius Pilat: How the Roman Trial of Jesus Shaped History". Volumul prezinta o problema majora care a fost folosita de ambele parti la sfarsitul secolului al III-lea d.Hr. si inceputul secolului al IV-lea d.Hr. si anume care a fost rolul lui Pontius Pilat, prefectul roman din Iudeaa, care a ordonat Rastignirea lui Iisus Hristos.

Batalia s-a concentrat asupra actiunilor lui Pilat. Cele doua tabere au vrut sa arate ca Pilat a fost nevinovat, dar din doua puncte de vedere diferite.

2,3 miliarde de crestini in lume si doar 2% din populatia Israelului

Istoricul sustine ca paganii au incercat sa-i justifice decizia prin sustinerea faptului ca Iisus a fost un rebel violent si periculos si atunci prefectul ar fi avut dreptate sa-l execute pe Fiul lui Dumnezeu.

In schimb, multi propagandisti crestini au incercat sa-l exonereze de vina pe Pilat sustinand ca evreii au luat totul in mainile lor si, astfel iudeii, si nu Pilat, sunt de vina pentru moartea lui Iisus Hristos.

In acea vreme, se estimeaza ca doar 10% din populatia Imperiului roman era crestina, iar restul de 90% era pagana. Conflictul dintre cele doua tabere a continuat pana la triumful Crestinismului, care s-a impus intre anii 290 si 313 d.Hr.

Un eveniment cheie a fost instaurarea Crestinismului, ca religie de stat, in intregul Imperiu Roman, de catre imparatul Constantin, prin Edictul de la Milano, din anul 313 d.Hr.

Astfel, influenta lui Iisus Hristos la aparitia Crestinismului in lume a fost fundamentala, iar astazi pe glob exista 2,3 miliarde de crestini, insa in Israel sunt doar 177.000 (2% din populatia actuala a tarii), conform Jewish Virtual Library.

Citește și:
În ce măsură își permite România sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome. Gama de proiectile rusești pe care le poate anihila
În ce măsură își permite România sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome. Gama de proiectile rusești pe care le poate anihila
Invazia Rusiei în Ucraina și atacurile brutale asupra zonelor locuite a făcut multe state să se grăbească să-și lărgească paleta sistemelor defensive. România a anunțat că este...
Cântăreața Alla Pugaciova a părăsit Rusia însoțită de cei doi copii. Au zburat spre Israel cu bilete doar ”dus”
Cântăreața Alla Pugaciova a părăsit Rusia însoțită de cei doi copii. Au zburat spre Israel cu bilete doar ”dus”
Cântăreața Alla Pugaciova a decis să părăsească Rusia, alăturându-se soțului ei, Maxim Galkin, în Israel. Alla Pugaciova a părăsit din nou Rusia pe 29 septembrie, de data asta...