De ce marii oameni de stiinta au fost considerati eretici de Biserica?

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 16:19
8596 citiri
De ce marii oameni de stiinta au fost considerati eretici de Biserica?

Oamenii de stiinta ilustri schimba modul in care vedem lumea. Dar pentru a introduce o noua teorie, oamenii de stiinta intampina rezistenta din partea societatii. Asa s-a intamplat cu multi dintre savanti, precum Newton, Galilei sau Darwin, care au fost considerati niste eretici de Biserica.

Geniul unora este recunoscut in timpul vietii, dar altii sunt venerati de-abia postum, potrivit BBC News.

Va prezentam cativa oameni de stiinta importanti care au fost socotiti eretici.

Isaac Newton (1642-1727)

Isaac Newton a schimbat totul cu teoria gravitatiei si legile miscarii. El a aratat modul in care natura poate fi masurata si inteleasa. Erezia sa publica a constat in faptul ca a descris Universul ca un "senzorial al lui Dumnezeu", in care a sugerat ca Dumnezeu reprezinta spatiul si timpul.

Filosoful german Gottfried Leibnitz a considerat investigarea lui Dumnezeu din punct de vedere stiintific ca una abominabila. El a scris familiei regale din Anglia, acuzandu-l pe Newton ca a contribuit la declinul "religiei naturale".

Newton s-a temut de o ancheta care sa descopere secretul sau. Desi profund religios, el a respins divinitatea lui Iisus Hristos si Sfanta Treime. Newton credea ca inspiratia de care a dat dovada in teoria gravitatiei a venit direct de la Dumnezeu, facandu-l un profet modern.

Galileo Galilei (1564-1642)

Galileo Galilei a fost considerat eretic in urma unui proces al Inchizitiei in anul 1633. El a fost condamnat fiind "suspectat de erezie", deoarece a promovat credinta ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui.

Galileo si-a agravat situatia insistand ca miscarea Pamantului nu intra in conflict cu Biblia. Dar teologii Vaticanului au fost abilitati sa interpreteze Biblia.

Charles Darwin (1809-1882)

Darwin a prezentat teoria potrivit careia speciile evolueaza treptat in timp, adaptandu-se mediului lor. Unii teologi din Biserica Angliei au considerat teoria sa ca eretica, deoarece asta insemna ca Pamantul cu vietuitoarele sale nu a fost creat perfect.

Darwin si-a publicat teoria in anul 1859, in lucrarea "Originea speciilor", folosind probe colectate in timpul calatoriei pe corabia HMS Beagle.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....