Locuri nestiute din Tara Sfanta, unde se vorbeste limba lui Iisus

Joi, 31 Mai 2012, ora 16:47
16307 citiri
Locuri nestiute din Tara Sfanta, unde se vorbeste limba lui Iisus
Foto: discerninghearts

Desi parea pierduta, limba aramaica vorbita de catre Iisus Hristos este pastrata miraculos in doua sate din Tara Sfanta. Aici exista copii, care invata limba ce domina regiunea acum 2.000 de ani.

Doua sate din Tara Sfanta, Beit Jala si Jish, au primit asistenta dintr-un loc surprinzator: Suedia. Acolo, vorbitori de aramaica dintr-o comunitate ce-si are radacinile in Orientul Mijlociu incearca sa pastreze vie vechea limba, potrivit Sci-Tech Today.

Renasterea unei limbi ce domina regiunea din Tara Sfanta, in urma cu 2.000 de ani, este ajutata de o tehnologie moderna: un canal de televiziune in limba aramaica din Suedia, unde o comunitate de imigranti a tinut in viata o limba veche.

In satul palestinian Beit Jala, o generatie de vechi vorbitori de aramaica incearca sa transmita limba nepotilor lor. Beit Jala se afla langa Bethlehem, locul de nastere al lui Iisus Hristos, asa cum se scrie in Noul Testament.

Si in satul arabo-israelian din Jish, situat pe dealurile Galileii, unde Iisus a trait si a predicat, elevii din clasele primare invata in limba aramaica. Copiii fac parte in cea mai mare parte din comunitatea crestina maronita. Maronitii canta inca liturghia in limba aramaica, dar putini inteleg rugaciunile.

"Dialectul predat in Jish si Beit Jala este siriac si a fost vorbit de catre stramosii crestini si se aseamana cu dialectal galilean, pe care l-a folosit Iisus", potrivit lui Steven Fassberg, expert in aramaica de la Univeristatea Ebraica din Ierusalim.

Ambele scoli au primit un ajutor nesperat din Suedia, unde exista o comunitate de vorbitori de aramaica. Aceasta publica un ziar "Bahro Suryoyo", brosuri si carti pentru copii si au o televiziune care emite prin satelit, numita "Soryoyosat", toate in aramaica.

Exista chiar si o echipa de fotbal aramaica "Syrianska FC" in orasul suedez Sodertalje. Oficialii estimeaza ca populatia vorbitoare de aramaica ar fi intre 30.000 si 80.000 de persoane.

Dialectele limbii aramaice s-au vorbit in Tara Sfanta inca de acum 2.500 de ani, pana in secolul al VI-lea cand araba a devenit dominanta, fiind limba cuceritorilor musulmani ai Peninsulei Arabice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#limba aramaica vorbita Iisus, #asezari vorbitori aramaica, #aramaica Tara Sfanta, #unde se vorbeste aramaica , #religii