Relicve iesite din comun (Galerie foto)

Vineri, 24 August 2012, ora 12:22
9683 citiri
Relicve iesite din comun (Galerie foto)

Relicvele au jucat dintotdeauna un rol important in religie, fie ca este vorba de portiuni din trupurile unor persoane considerate sfinte, fie ca este vorba de obiecte care au apartinut lor.

Mai mult, goana dupa moaste a facut ca, uneori, acestea sa fie si inventate. Spre exemplu, in Evul Mediu au existat cel putin sapte capete ale lui Ioan Botezatorul.

Cuvantul "relicva" este derivat din latinescul "reliquus", care inseamna "lasat in urma".

Potrivit Listverse, iata cateva relicve iesite din comun.

1. Mandilionul din Edessa

Mandilionul din Edessa este un fel de prosop cu care Iisus si-ar fi sters chipul. Dupa ce regele Abgar al V-lea al Edessei, care era bolnav de lepra, a auzit de minunile realizate de Iisus, a trimis un pictor pentru a-L ruga pe Mantuitor sa vina la el, in speranta ca il va vindeca de lepra si, in plus, a cerut pictorului sa realizeze si un portret al lui Iisus.

Pictorul nu a reusit sa indeplineasca nicio cerinta, dar Iisus i-a trimis regelui acel prosop pe care isi intiparise chipul intr-un mod inexplicabil si care, odata ajuns la rege, l-a scapat pe acesta de boala crunta de care suferea.

In prezent, Mandilionul din Edessa se afla in capela privata a Papei, fiind una dintre cele mai importante relicve din colectia de la Vatican.

2. Laptele Fecioarei Maria

In Evul Mediu laptele Fecioarei Maria a reprezentat o relicva foarte populara. O legenda spune ca Sfantul Bernard, care se ruga in fata unei statui ce o reprezenta pe Fecioara Maria, s-a trezit la un moment dat cu lapte curgand dintr-unul din sanii ei, iar cantitatea a fost atat de mare incat multe mici recipiente au fost umplute si transportate peste tot in Europa.

Totodata, langa Betleem a fost ridicata o biserica ce s-a albit imediat dupa ce a venit in contact cu laptele sfant al Fecioarei.

3. Dintele lui Buddha

Dupa ce Buddha a fost dus la crematoriu si ars, un canin stang a fost gasit in cenusa de catre discipolul lui, Khema, care l-a dat regelui Brahmadatte, pentru a fi venerat. Legenda spune ca dintele este responsabil pentru convertirea multor regi indieni la budism si ca ar fi facut minuni de fiecare data cand era amenintat cu distrugerea.

Multe batalii au avut loc pentru ca invingatorii sa posede acest dinte, in prezent fiind pastrat intr-o caseta de aur si expus doar pentru ceremonii speciale.

4. Sangele Sfantului Januarius

In anul 305, Sfantul Januarius a fost decapitat la craterul vulcanic Solfatara, dar sangele lui a fost salvat de o femeie numita Eusebia si dus la Napoli. De atunci, sangele coagulat se lichefiaza de trei ori pe an, cand mii de oameni se aduna pentru a vedea aceasta minune si pentru a se ruga.

Sangele nu s-a lichefiat insa in anii 1527 si 1980, cand au avut loc o epidemie de ciuma si, respectiv, un cutremur.

5. Mantia lui Mohamed

Fondatorul Afganistanului modern, Ahmad Shah, este cel care a gasit mantia lui Mohamed, in Bokhara, si care a luat-o de la cei care o detineau. In prezent, aceasta este tinuta intr-o racla situata langa mormantul lui Ahmad Shah, alaturi de lespedea care era impreuna cu ea.

6. Racla Magilor

Ramasitele celor trei magi, care au venit sa se inchine pruncului Iisus la scurt timp dupa ce s-a nascut, au fost adunate de Sfanta Elena. Ele au fost tinute pe rand la Ierusalim, Constantinopol si Milano, inainte de a ajunge la Cologne, in 1164.

7. Mana Sfintei Tereza de Avila

Catolicismul a reprezentat un aspect important pentru dictatorul spaniol Francisco Franco, iar Sfanta Tereza a fost folosita drept o unealta in promovarea ideologiei lui opresive. In februarie 1937, Franco a obtinut mana Sfintei Tereza dupa ce fusese furata de la o manastire din Ronda, iar de atunci a purtat cu el mana mumificata oriunde a mers, chiar dormind cu ea sub perna, pana in ziua mortii lui.

8. Capul Sfintei Ecaterina de Siena

Sfanta Ecaterina de Siena a murit la varsta de 33 de ani, in Roma, din cauza unui accident vascular cerebral, iar la scurt timp apropiatii ei si-au dorit trupul pentru a-l venera. Insa, dupa ce si-au dat seama ca nu puteau lua intreg corpul, au taiat capul si l-au pus inauntrul unui sac, iar cand gardienii i-au oprit pentru a verifica ce aveau in sac au gasit doar sute de petale de trandafir in locul capului.

In prezent, capul Sfintei Ecaterina de Siena este expus in Siena, Italia, alaturi de unul dintre degetele sale mari.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....