Ziare.com

Religii vechi, uitate de timp (Galerie foto)

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 18:47

   

Religii vechi, uitate de timp (Galerie foto)
Inaine de crestinism sau de orice forma de religie moderna, oamenii s-au ghidat dupa anumite credinte ce aveau la baza culte mai putin cunoscute astazi.

Listverse a realizat o lista a catorva astfel de religii uitate in timp, care aveau particularitati destul de bine conturate. Iata mai jos cateva dintre acestea.

Religia CananeanaCanaanitii, nativi din zona dintre Marea Mediterana si raul Iordan, au fost considerati deseori dusmani ai israelitilor. Religia lor este amintita pasager si in Biblie, iar intre 1927 si 1937 mai multe tablite canaanite au fost descoperite pe coasta de nord a Siriei.

Religia era una politeista, avand in centru diferite zeitati, cel mai important fiind El, zeul suprem, si Baal, fiul sau, zeul tunetului si al ploii. Influentata fiind de diferite alte secte si culte religioase, religia a disparut in totalitate.

AtenismPromovata de faraonul Akhenaten, cunoscut si ca Amenhotep IV al Egiptului, atenismul a fost o religie monoteista, inregistrata ca religie oficiala a Egiptului in acea perioada. Cum regulile erau destul de stricte, doar regele comunicand cu zeul Aten, oamenii au revenit treptat la vechile credinte religioase, mai ales dupa moartea lui Akhenaten.

Religia il avea in centru pe Aten, zeul Soarelui, si, daca prima data accepta si alte zeitati egiptene, cu timpul acestea au fost respinse. Tablitele descoperite la inceputul secolului XX atesta faptul ca regele, tatal lui Tutankhamun, devenise la un moment dat obsedat de religia sa, mai ales dupa moartea iubitei sale sotii, regina Nefertiti.

MitraismMitraismul a ajuns in Europa dupa cuceririle lui Alexandru cel Mare. Foarte populara printre soldatii romani, religia a devenit una dintre cele mai misterioase culte romane. Mithras, zeul persan al Soarelui, era deseori prezentat ucigand un balaur.

Ziua lui Mithras se sarbatorea chiar pe 25 decembrie, ceea ce i-a facut pe unii sa creada ca crestinismul ar fi putut evolua tocmai din aceasta religie, lucru foarte greu de demonstrat.

AshurismCultul national al poporului asirian, ashurismul, a fost asemanator religiei babiloniene. Diferenta era aceea ca, in loc sa il venereze pe Marduk, asirienii il onorau pe Ashur. O religie politeista, ashurismul avea in centru 20 de zeitati importante, inclusiv pe Ishtar si Marduk.

Foarte asemanatoare iudaismului si crestinismului, si aceasta religie facea referire la mitul creatiei, potopul, turnul Babel sau la povestea lui Lilith, femeia-demon despre care se spunea ca fusese prima sotie a lui Adam.

Festivalul Anului Nou, cunoscut si ca Akitu, dura 11 zile, timp in care zeul Ashur era venerat. Religia a avut adepti din secolul XVIII i.Hr. pana undeva in secolul 5 i.Hr, cand Asiria a fost distrusa.

Religia Vedica sau VedismulReligia antica a indo-arienilor, vedismul, a fost foarte populara din anul 1.500 i.Hr. pana in 500 i.Hr.. Desi unii sustin ca vedismul ar sta la baza hinduismului, cele doua sisteme de credinte prezinta si unele diferente. Vedismul a fost politeist, cu zeitati din doua categorii: Devas - zeii naturii si Asuras - zeii conceptelor morale.

In cadrul acestui sistem, imnurile, preotii si ceremoniile ritualice erau foarte importante. Chiar daca in cadrul vedismului se practica si sacrificiul animalelor, acasta nu era un ritual frecvent, fiind utilizate ca ofrande mai ales laptele si cerealele.

Religia OlmecilorReligia poporului mesoamerican Olmec a fost populara din anul 1.400 i.Hr. pana la distrugerea lui, in anul 400 i.Hr., cel mai probabil din cauza unor schimbari de mediu radicale. Arheologii au fost nevoiti sa compare relicvele vechi cu cele ale religiilor Mayase sau Aztece pentru a cauta similitudini.

Se pare ca religia olmecilor era strans legata de samanism, avand in centru zeul ploii si al fertilitatii. Alte voci, insa, sustin ca religia nu avea un singur zeu principal, venerand de fapt 8 zei, egali ca importanta.

Se crede ca, in timpul ritualurilor specifice, preotii olmeci inhalau un drog halucinogen pentru a comunica cu spiritele. Pana acum, doar 10 zeitati olmece au fost identificate de catre specialisti.

O alta ipoteza este aceea ca religia poporului Olmec a fost la baza tuturor religiilor mesoamericane.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

intr-adevar seamana mult cu Ponta!

...iata tiganul Ponta a ajuns sursa de religie oculta...

Autoarea articolului

face o confuzie cand afirmă că:"Ziua lui Mithras se sarbatorea chiar pe 25 decembrie, ceea ce i-a facut pe unii sa creada ca crestinismul ar fi putut evolua tocmai din aceasta religie, lucru foarte greu de demonstrat." Nu creștinismul derivă din mitraism, ci sărbătoarea Crăciunului.
Iată ce spune New Catholic Encyclopedia (1967), vol. III, p. 656: "Data nasterii lui Cristos nu se cunoaste. Evangheliile nu indică nici ziua, nici luna ... Potrivit ipotezei lui H. Usener . . ., care este acceptată in prezent de cei mai multi eruditi, data nasterii lui Cristos a fost fixată la solstitiul de iarnă (25 decembrie in calendarul iulian, 6 ianuarie in cel egiptean), pentru că in această zi, in care soarele isi incepe drumul inapoi spre cerul nordic, inchinătorii păgani ai lui Mithra celebrau dies natalis Solis Invicti (ziua nasterii soarelui invincibil). La 25 decembrie 274, Aurelian a proclamat zeul-soare drept principalul zeu protector al imperiului si i-a dedicat un templu in Campus Martius. Crăciunul a luat fiintă intr-un timp cand cultul soarelui era deosebit de infloritor la Roma“

 

Zeitgeist

http://www.youtube.com/watch?v=OrHeg77LF4Y

Nu mai inteleg nimic

Nici nu am vrut sa citesc articolul si am citit numai ce este mai ingrosat fiindca de citva timp ma uite pe postul TV-History si acolo spune super, super clar despre""trecutul"" istoric si despre aceste religii..Spune foarte clar ce legatura au avut pamintenii cu extraterestrii si de aici si religia si statuile care sint asemanatoare in mai toate continetele si multe altele. Deci ce religie sa faca un pamintean cu un extraterestru????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor