Stephen Hawking, Dumnezeu, Universul si Fizica

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 21:57
8582 citiri
Stephen Hawking, Dumnezeu, Universul si Fizica

Aparitiile in presa din Marea Britanie a stirilor referitore la noua carte "The Grand Design", a teoreticianului Stephen Hawking, si a noilor sale concepte Dumnezeu, Univers, Teoria M, au generat reactii in lant ale liderilor religiosi, si ale oamenilor de stiinta, atarnind discutii aprinse, la Channel4 News, si CNN.

The Guardian prezinta reactiile oamenilor de stiinta referitor la noile declaratii ale teoreticianului Stephen Hawking din cartea sa, temperand atacurile liderilor religiosi din Anglia.

Declaratia lui Hawking din 02.09.2010, "Universul nu a fost creat de Dumnezeu", a generat un val de reactii din partea liderilor religiosi din Regatul Unit, ca si fraza " aparitia perechii electron-pozitron din nimic", care a determinat discutii aprinse in randul oamenilor de stiinta.

Profesorul AB Turner, de la Universitatea din Sussex, a declarat ca teoria M, prin care metafizica ofera posibilitatea logica pentru a sustine o explicatie pentru realitatea fizica, fara mintea lui Dumnezeu, este doar una dintre multiplele posibilitati. Singura concluzie definitiva cu adevarat valabila apare atunci cand exista doar o singura posibilitate, sfarsitul Universului actual si un nou Big-Bang.

John Stone, de la Ditton Thames, a declarat ca "teoria lui Hawking nu este un raspuns satisfacator, chiar si pentru un ateu ca mine", iar Tom Drane, de la Mitcham, a afirmat ca "design-ul nu necesita neaparat un designer, ciudat este faptul ca oamenii de stiinta nu pot recurge totusi si la un limbaj religios".

Noul curent lansat de Stephen Hawking, referitor la geneza Universului, i-a determinat pe clericii anglicani, musulmani si evrei sa atace dur noua sa carte.. Liderul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams, a declarat ca "fizica nu va putea niciodata sa explice de una singura, de ce in loc de nimic exista ceva".

Declaratii au venit si din partea rabinului Jonathan Sack, care a intarit conceptia despre religie, divinitate si Carte Sfanta, precizand ca " Biblia nu este interesata de modul in care universul a luat nastere, iar religia tine doar de interpretare". Consiliul Musulmanilor din Anglia, prin reprezentantul sau, Ibrahim Mogra, a dezaprobat noile scrieri ale lui Stephen Hawking, precizand ca" in cazul Universului, cineva l-a creat, iar acel creator nu este alcineva decat atotputernicul cuceritor".

In noua sa lucrare, "The Grand Design", profesorul Stephen Hawking sustine ca Big Bang-ul a fost inevitabil datorita legilor gravitatiei, si nu ca urmare a interventiei unei forte divine, scrie The Guardian si The Times.

Discutii aprinse au fost si la postul de televiziune Channel4 News, unde Jon Snow preciza ca Stephen Hawking, prin noua sa lucrare, a realizat o conversie brusca spre ateism.

Declaratia liderului Bisericii Anglicane, Rowan Williams, ramane insa una de reconciliere intre religie si stiinta in general: "Credinta in Dumnezeu nu implica explicarea modului in care lucrurile se inlantuiesc in univers, ci se refera la convingerea ca exista o fiinta inteligenta, vie, de care depinde intreg universul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Univers Dumnezeu Stephen Hawking, #Dumnezeu creat Univers , #religii