10 planete terifiante, unde nu ti-ai dori sa ajungi vreodata (Galerie foto)

Duminica, 19 Mai 2013, ora 12:05
18641 citiri
10 planete terifiante, unde nu ti-ai dori sa ajungi vreodata (Galerie foto)
Foto: Listverse

Explorarea spatiala ramane, inca, o mare aventura, desi din ce in ce mai la indemana. Cum excursiile in spatiu nu mai sunt doar fantezii, mai multe companii punand la punct acest serviciu sau fiind pe drumul cel bun, in viitorul nu foarte indepartat, din ce in ce mai multi ne vom permite calatorii in afara Terrei.

Exista insa locuri unde nu ar trebui sa ne dorim sa ajungem. Pana la urma, fructul oprit nu e si cel mai gustos, Universul putand fi un loc foarte neprimitor. Iata cateva locuri in care nu ti-ai dori sa ramai captiv, pentru ca ai sfarsi in mod lamentabil:

Planeta de carbon

Aproape de centrul galaxiei noastre, unde carbonul se gaseste in cantitate mai mare decat oxigenul, planetele se formeaza cu totul altfel. Aici se gasesc ceea ce comsologii numesc planete de carbon.

Cerul diminetii intr-o lume de carbon nu seamana nici pe departe cu cel pe care il vedem noi, albastru si clar. Imagineaza-ti o pacla galbena cu nori negri. Dedesubt sunt mari de titei si smoala, relateaza Listverse.

Suprafata planetei fierbe, un miros greu de metan fiind pretutindeni resimtit. Nici prognozele meteo nu suna bine: ploua cu benzina. Insa in tot acest iad, ceva ar putea atrage temerarii. Unde carbonul e la el acasa exista si mari cantitati de diamante.

Neptun

Ramane un mister cu ce se hraneste vantul pe Neptun de poate ajunge la viteze de aproape 2.500 de kilometri pe ora. O asemenea forta e cu mult mai mult decat organismul nostru poate suporta. Am fi sfasiati pur si simplu si nimeni nu ar avea habar ca am existat.

Sunt cele mai puternice vanturi planetare din sistemul nostru solar, ceea ce e ciudat, data fiind departarea de Soare si faptul ca planeta beneficiaza de putina caldura interna.

51 Pegasi b

Gigantul 51 Pegasi b e de 150 de ori mai masiv decat Terra, constand, in mare, din hidrogen si heliu. Numai ca temperaturile sunt cu adevarat infricosatoare, de 1.000 de grade Celsius, data fiind apropierea de steaua sa. Distanta dintre planeta si aceasta e de 100 de ori mai mica decat cea dintre Pamant si Soare.

Pe langa temperatura, si vanturile reprezinta o problema. Pe masura ce aerul incins se ridica, altul mai rece se grabeste sa ii ia locul, asa ca vantul ajunge la 1.000 de km/h. Atmosfera incinsa face ca existenta apei sub forma de vapori sa fie exclusa. Asta nu inseamna, insa, ca nu ploua.

Insa la temperaturi atat de inalte, continutul de fier al planetei este pur si simplu vaporizat. Pe masura ce vaporii se ridica, se formeaza nori de vapori de fier, similari, ca si concept doar, cu cei de pe Terra. Diferenta e ca pe 51 Pegasi b ploua cu fier topit.

COROT exo-3b

Cea mai densa si cea mai masiva exoplaneta cunoscuta pana in acest moment este COROT exo-3b. E de marimea lui Jupiter, insa are de 20 de ori masa sa, ceea ce face ca aceasta lume sa fie de doua ori mai densa decat plumbul.

Presiunea exercitata asupra unui om care ar calca pe suprafata acestei planete ar fi de neinvins. Practic, acesta ar cantari de 50 de ori mai mult decat pe Pamant, ceea ce inseamna ca scheletul sau ar ceda instantaneu.

Marte

Pe Marte, o furtuna de praf se poate forma in decurs de cateva ore, aceasta putand cuprinde intreaga planeta in cateva zile. Sunt cele mai puternice si mai violente furtuni de praf din sistemul nostru solar. In timpul acestor furtuni se formeaza vartejuri ce pot ajunge si pana la inaltimea Everestului, vantul atingand viteza de 300 km/h.

Originea acestor furtuni este, de obicei, un crater de impact, cel mai adanc din Sistemul Solar. Temperaturile din Bazinul Hellas sunt cu 10 grade mai mari decat la suprafata craterului plin de praf. Diferenta de temperatura hraneste vantul, care ridica praful, o noua furtuna formandu-se.

WASP-12b

WASP-12b, care isi orbiteaza steaua la cea mai mica distanta dintre toate lumile cunoscute, e cea mai fierbinte planeta descoperita pana acum, avand aproape 2.200 de grade Celsius. La o asemenea temperatura am fi incinerati instantaneu. Temperatura de la suprafata planetei este la jumatate din cea de pe Soare si de doua ori mai mare decat cea a lavei.

Planeta face un tur complet imprejurul stelei sale intr-o zi pamanteana, aflandu-se la o distanta de 3,4 milioane de kilometri de aceasta.

Jupiter

Furtunile de pe Jupiter sunt mai de doua ori mai mari decat Pamantul insusi. Vanturile ating 650 de km/h, iar fulgerele sunt de 100 de ori mai luminoase decat cele de pe Terra. Sub cerul infricosator se afla un ocean adanc de 40.000 de kilometri, constand in hidrogen metalic lichid.

Daca la suprafata hidrogenul de pe Jupiter e lichid, la fel ca si pe Terra, cu cat te apropii de miezul planetei acesta devine metal lichid, sub actiunea presiunii atmosferice. Conduce electricitatea si caldura si, ca o oglinda, reflecta lumina.

Pluto

Desi e reprezentat adesea ca un loc unde pluteste pacea, o iarna calma, Pluto, care nu mai este clasificat ca o planeta, este, in realitate, un loc extrem de rece, o lume a azotului inghetat, a dioxidului de carbon. O lume acoperita de o patura de metan in mai toate cele 248 de zile plutoniene, cat dureaza un an.

"Zapada" nu e alba, avand o nuanta roz-maronie, din cauza interactiunilor cu razele gamma venind din spatiu si de la Soarele indepartat. Intr-o zi clara, Soarele ofera la fel de multa lumina si caldura cat o luna plina, pe Terra. Cat despre temperatura, aceasta este cuprinsa intre -228 si -238 grade Celsius.

CoRoT-7b

Temperaturile pe aceasta planeta ce nu are o orbita perfect circulara sunt atat de mari incat si pietrele pot fi vaporizate. Oamenii de stiinta cred ca aici nu exista gaze volatile (dioxid de carbon, vapori de apa, nitrogen), in locul acestora gasindu-se pietrele vaporizate.

Daca ti-e teama de vulcani, ai nimerit in cel mai mare cosmar al tau. Se presupune ca situatia e cu mult mai exploziva decat pe temuta luna Io a lui Jupiter, unde exista peste 400 de vulcani.

Venus

Putine se stiau despre Venus inainte ca sovieticii sa lanseze programul Venera. Nu foarte multe s-au aflat nici atunci, insa indeajuns incat sa se traga concluzia ca e cea mai periculoasa planeta din sistemul nostru solar. In primul rand, aerul e toxic, asa ca oricine ar ajunge acolo ar fi sufocat pe loc.

Cu presiuni de 100 de ori mai mari ca pe Terra, a merge pe suprafata planetei ar fi ca si cum ai incerca sa calci la o adancime de 1.000 de metri, in adancul oceanului, pe planeta noastra.

In plus, ai fi incinerat instantaneu, temperaturile fiind de 475 de grade Celsius, in cele din urma fiind dizolvat de concentratia mare de acid sulfuric, care constituie ploaia pe Venus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#conditii extreme planete, #planete temperaturi, #atmosfera planete, #cele mai periculoase planete , #spatiu