149 de asteroizi periculosi pentru Pamant: Vanatoarea poate incepe!

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 10:05
5773 citiri
149 de asteroizi periculosi pentru Pamant: Vanatoarea poate incepe!
Foto: theusanewz.com

Planurile de urgenta ale SUA in privinta dezastrelor naturale pot fi puse in practica si in eventualitatea impactului unui asteroid urias cu Pamantul. In acest moment exista 149 de asteroizi care ar putea ajunge pe un curs de coliziune cu planeta noastra.

Congresul american a primit o scrisoare in acest sens din partea consilierului pe probleme de stiinta al Casei Albe, conform unor surse care au transmis informatia catre Space.com.

John Holdren a trimis Congresului SUA o scrisoare de 10 pagini in care mentioneaza ca aceasta tara are o responsabilitate fata de securitatea intregii planete. In acest sens, americanii trebuie sa fie preocupati de detectarea unor asteroizi care ameninta existenta omenirii.

In scrisoare se mai mentioneaza ca NASA trebuie sa devieze cursul unor obiecte amenintatoare din spatiu. Documentul arata si sarcinile care vor reveni agentiilor federale intr-o asemenea situatie de urgenta.

In acest sens, vor fi facute chiar simulari care sa ii pregateasca pe americani pentru un eveniment de amploare. Aceasta este una dintre cele mai serioase initiative din partea SUA in privinta obiectelor spatiale care ne ameninta planeta.

Departamentul Apararii va colabora cu armata americana, in cazul in care va fi nevoie de aplicarea unui plan prin care sa fie deviat cursul unui asteroid. Intre timp, Departamentul de Stat va coordona actiunea de avertizare la nivel global, in cazul in care va exista o amenintare reala si iminenta pentru intreaga lume.

In prezent, amenintarea pe care astfel de obiecte o prezinta este una mica. Cu adevarat periculosi sunt asteroizii de cel putin un kilometru in diametru. Pana acum au fost detectate 903 astfel de obiecte dintr-un total estimat de 1.050.

Dintre cele descoperite, doar 149 au potentialul de a ajunge pe un curs de coliziune cu Pamantul. Niciunul, insa, nu prezinta pericolul unei coliziuni in urmatorii 100 de ani. NASA estimeaza ca exista 6.416 obiecte cu diametrul mai mic de un kilometru.

Multe dintre obiectele amenintatoare au fost descoperite de NASA in misiunea WISE, care va lua sfarsit in ianuarie 2011. La o vanatoare de asteroizi ar putea fi folosite si telescoapele de la sol. Doua dintre cele mai performante astfel de instrumente astronomice sunt Space Surveillance Telescope si Large Synoptic Survey Telescope.

Se spera ca in viitor sa fie lansata si o misiune in spatiu, care va avea ca scop vanatoarea de asteroizi. Insa, pentru moment, nu exista planuri concrete in acest scop. Chiar presedintele Obama a anuntat un program spatial prin care sa fie trimisa o misiune cu echipaj uman pe un asteroid, pana in anul 2025.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#vanatoare asteroizi Pamant, #coliziune asteroizi NASA, #Space Surveillance Telescope , #spatiu