A venit momentul sa colonizam Luna. Proiect realizabil in urmatorii 5 - 7 ani - care sunt costurile

Joi, 24 Martie 2016, ora 19:24
4988 citiri
A venit momentul sa colonizam Luna. Proiect realizabil in urmatorii 5 - 7 ani - care sunt costurile

O echipa internationala de oameni de stiinta a pus la punct un plan amanuntit de colonizare a Lunii, proiect realizabil in urmatorii cinci=sapte ani cu costuri ce nu sunt considerate foarte ridicate, avand in vedere anvergura proiectului - doar zece miliarde de dolari.

"A venit timpul sa ne intoarcem pe Luna, de aceasta data pentru a ramane acolo, iar finantarea nu mai reprezinta cea mai mare problema cu care ne confruntam", concluzioneaza echipa intr-un raport publicat recent.

Rusii vor sa construiasca pe Luna o baza pentru oameni

Din aceasta echipa de oameni de stiinta fac parte si cercetatori din cadrul NASA, desi Agentia spatiala americana a precizat foarte clar ca revenirea pe Luna nu face parte din planurile sale pentru viitorul apropiat, resursele fiind rezervate pentru o prima misiune cu echipaj uman pe planeta Marte.

Chiar si asa, tinand cont de bugetul nu foarte piperat pentru ridicarea unei baze permanente pe Luna, NASA ar putea sa-si revizuiasca pozitia, conform unui material publicat de Yahoo! Science.

Costurile mai reduse sunt legate de evolutia tehnologiei de printare 3D care poate transforma minerale de pe Luna in materie prima si poate produce diferite obiecte necesare la fata locului, fara a mai fi nevoie sa fie transportate de pe Pamant. De asemenea, echipamentele dotate cu celule solare vor reduce necesarul de energie, iar rachetele reutilizabile construite de compania SpaceX vor reduce si costurile de lansare pentru echipamente si provizii.

Astfel, o baza lunara construita din incinte gonflabile si sere si dotata cu tehnologie robotizata poate sustine cate zece colonisti pe Luna ani la rand. Acesti colonisti pot continua sa extinda baza selenara, iar in zece ani colonia ar putea gazdui in mod permanent 100 de oameni. In plus, colonistii si-ar putea asigura singuri cel putin o parte din costurile de mentinere si extindere a coloniei extragand apa inghetata pe care o pot transforma in combustibil pentru rachete si o pot vinde companiilor de zboruri spatiale.

Rusia planuieste sa trimita oameni pe Luna

Si alte agentii spatiale au studiat posibilitatea ridicarii unei baze permanente pe Luna. Agentia Spatiala Europeana (ESA) a examinat serios aceasta problema in ultimii 2 ani. Pentru ESA, Luna este poligonul perfect de incercare pentru numeroase tehnologii necesare pentru cucerirea planetei Marte si explorarea cu echipaje umane si a altor lumi din sistemul nostru solar.

"Pe mine nu ma intereseaza Luna. Pentru mine Luna este la fel de banala ca o bila de beton. Insa nu vom putea ridica o baza de cercetare pe Marte pana nu vom invata cum sa o facem mai intai pe Luna. Luna ne ofera posibilitatea sa ne pregatim pentru Marte", a comentat astrobiologul Chris McKay, de la NASA, care a contribuit la acest raport.

Citeste si:
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funția din care a fost înlocuit era...
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Comentarii
Kogaion78
rank 1
chiar ca o colonizam...dupa atitea atentate...ne mutam toti pe luna