Animale care au zburat in spatiu (Galerie Foto)

Sambata, 26 Martie 2011, ora 08:56
24316 citiri
Animale care au zburat in spatiu (Galerie Foto)
Foto: NASA

Drumul oamenilor catre calatoriile spatiale a fost "pavat" de animale. Cu mult inainte de prima aselenizare, cainii, cimpanzeii si maimutele au zburat in afara Terrei, oamenii de stiinta incercand astfel sa testeze influenta pe care o are spatiul de dincolo de Pamant asupra organismelor vii.

Multe dintre animale au revenit intregi si nevatamate, altele nu au avut acelasi noroc. MNN prezinta cateva dintre animalele care au deschis calea zborului uman in spatiu.

Maimuta Baker a fost primul animal care a trait dupa un zbor efectuat cu o racheta balistica in 1959. A atins altitudinea de 579 de kilometri si o distanta de 2.735 kilometri, rezistand la o viteza de 16.000 de kilometri pe ora. Baker s-a intors acasa in siguranta dupa zborul ei in spatiu. Maimuta a murit in 1984 de insuficienta renala, aproximativ 300 de persoane fiind prezente la inmormantarea ei.

Catelusa Laika a fost lansata in spatiu de sovietici in 1957. Catelusa cosmonaut a fost gasita pe strazile Moscovei si antrenata alaturi de alti doi caini in vederea primei calatorii a unei fiinte in spatiu. Ea a fost plasata la bordul capsulei spatiale Sputnik 2, devenind astfel primul animal care a orbitat Terra. Din pacate, sovieticii nu au conceput si un traseu de intoarcere pentru Laika. Cainele a murit cand cabina in care se afla s-a supraincalzit, ramasitele sale fiind incinerate la intoarcerea pe Pamant.

Cimpanzeul Ham - Nu numai maimutele si cainii au calatorit in spatiu. In 1947, Statele Unite au trimis catre stele cateva musculite de fructe la bordul unei rachete. Insa in 1961 a venit randul cimpanzeului Ham sa calatoreasca dincolo de Terra. Acesta avea sa pregateasca lansarea cu succes in spatiu a primului astronaut american, Alan B. Shepard. Ham a fost trimis in spatiu intr-o racheta Mercury Redstone, revenind in siguranta pe Pamant.

La intoarcerea sa, Ham a fost recompensat cu un mar si jumatate de portocala. Misiunea cimpanzeului a durat 16 minute si 39 secunde si a atins o altitudine de 252.000 de metri. Dupa aceasta reusita, Ham a fost dus la Gradina Zoologica din Washington, unde a stat pana in 1980.

Cimpanzeul Enos a devenit prima maimuta care a zburat pe orbita Pamantului si care s-a intors pe Terra viu. Misiunea sa a avut loc pe 29 noiembrie 1961 si s-a dovedit un real succes, pregatind o misiune asemanatoare pe orbita a astronautului american John Glenn.

Enos a petrecut in spatiu 3 ore si 22 de minute si a inconjurat de doua ori Pamantul. Misiunea cimpanzeului la bordul rachetei Mercury Atlas a intampinat ceva dificultati, insa acesta a aterizat in siguranta in Oceanul Pacific. Enos a murit 11 luni mai tarziu de dizenterie. NASA a precizat ca moartea acestuia nu a avut nicio legatura cu zborul sau in spatiu.

Academicianul Serghei Korolev a fost creatorul navelor spatiale sovietice. In poza de mai jos apare alaturi de un caine, fotografia fiind facuta in 1954, dupa intoarcerea acestuia din spatiu, dupa un zbor la o altitudine de 100 de kilometri pe o racheta R-1D.

Unele rapoarte indica faptul ca rusii au trimis in spatiu 13 caini in perioada 1957-1961. Primele animale care au supravietuit unui zbor orbital au fost cainii Belka si Strelka. In 1960, naveta Sputnik 5 le-a purtat in spatiu pe cele doua cateluse. Strelka a dat nastere, mai tarziu, mai multor pui, unul dintre acestia fiind facut cadou fiicei lui John F. Kennedy, Caroline Kennedy, de catre premierul rus, Nikita Khruschev, in 1961.

Si rozatoarele au zburat in spatiu. In anii '50, americanii au efectuat mai multe zboruri cu soareci la bord. Zece ani mai tarziu, Uniunea Sovietica lanseaza porcusori de Guineea si broaste testoase. In perioada anilor '90, zborurile in spatiu au inclus iepuri, broaste, serpi, insecte, gandaci, paienjeni, pesti sau albine.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#animale zbor spatiu, #caini maimute cimpanzei spatiu , #spatiu